Linkovi

Jak mraz u Kaliforniji opustošio rod agruma


Kalifornijski Sekretarijat za hranu i poljoprivredu je saopštio da bi jak mraz koji je već uništio veliki deo roda agruma u toj državi, mogao da ostane zapamćen kao jedna od najvećih takvih katastrofa u novijoj istoriji. Procenjuje se da bi gubici u ovogodišnjoj berbi mogli da dostignu stotine miliona dolara, a to znači veće cene za kalifornijske proizvode i manje posla za poljoprivredne radnike.

Posle četvorodnevnih temperatura ispod nule, šef kalifornijskog Sekretarijata za hranu i poljoprivredu procenjuje da je tri četvrtine ovogodišnjeg roda agruma već izgubljeno. Ej Dži Kavamura kaže da bi 2007. mogla da bude još katastrofalnija od 1998, kada je trodnevni mraz uništio 85 odsto kalifornijskog roda.

«Generalni izveštaj glasi da je 70 do 80 odsto roda i dalje na drveću, a na nekim od ovih područja, 100 odsto je već izgubljeno», kaže Kavamura.

Odgajivač agruma Nik Hil ljušti pomorandže da bi procenio štetu. On danonoćno radi da bi spasao bar deo roda. Zaliva zemlju da bi podigao temperaturu tla i uključuje velike ventilatore radi cirkulacije vazduha.

«Neki ljudi će da odustanu i krenu dalje, smatrajući da je rod uništen, ali ja smatram da morate da nastavite posao i procenjujete kasnije. Ne smete da odustanete», kaže Hil.

Pre mraza, rod agruma vredan gotovo milijardu dolara je čekao berbu. Ali odgajivači kažu da se šteta ne odnosi samo na limune i pomorndže. Kalifornijski odgajivač Stiv Barnard kaže da je njegova farma avokada posebno teško pogođena.

«Ovo je prvi pravi rod na ovoj parceli i verovatno je 90 odsto propalo», kaže Barnard.

Mraz 2007. za potrošače znači više cene. Na losanđeleskom kvantaškom tržištu, cena pomorandži je već skočila za 50 odsto. Odgajivač Džordž Mekiven predviđa da će do idućeg meseca doći do nestašice nekih od tih proizvoda.

«Do 1. februara videćete sve manje količine agruma i nadam se, iz naše perspektive, da će oni biti skuplji», kaže ovaj proizvođač, dok drugi…

Henri Vega, kaže da će gubitak roda osetiti i radnici, čiji prihod zavisi od ovih farmi.

«Imamo oko hiljadu radnika koje angažujemo na vrhuncu sezone. Neki rade od januara do jula i rekao bih da ćemo verovatno svi biti pogođeni. Najmanje 30 odsto neće dobiti posao», kaže Vega.

Veći deo roda agruma koji se gaji u Kaliforniji, prodaje se na domaćem tržištu, ali se povećao i izvoz u Kanadu i Aziju. Analitičari kažu da bi gubici u Kaliforniji mogli da znače i skok cena pomorandži koje se odgajaju u drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG