Linkovi

Trijumf Lejkersa u San Antoniju, Kris Veber debitovao porazom


Protekle večeri odigrano je 11 utakmica NBA sezone, ali su sve bile u senci velike i neočekivane razmene igrača između Voriorsa i Pejsersa. U centru pažnje bili su Al Herington i Stiven Džekson s jedne, odnosno Majk Danlivi i Troj Marfi s druge strane, a kao "kolateralna" šteta, u trampi osam igrača, našli su se Šarunas Jasikevičijus i Džoš Pauel iz Indijane, odnosno Ajk Diogu i Kit Mekleod iz Golden Stejta. Na prvi pogled, ne može se reći da je neki od ova dva tima prošao bolje, ali će se tokom narednih meseci sigurno pokazati ko je imao više sreće. Kada je reč o sinoćnjim utakmicama, najveće iznenađenje priredili su Lejkersi – pobedom u San Antoniju.

Još jednom ove sezone, Kobi Brajant nije počeo utakmicu sjajno, ali je bio izvanredan kada je bilo najpotrebnije i doveo svoj tim do velikog trijumfa u San Antoniju – 100:96. Po mnogima trenutno najbolji košarkaš NBA lige, postigao je samo 3 poena u prvoj četvrtini, ali nije se ispucavao, niti gubio živce, već je smireno razigravao saigrače i preuzimao odgovornost u prelomnim trenucima. Već u drugom "kvoteru" postigao je 17, a utakmicu završio sa 34, uz odličan šut iz igre (12-19) i sa linije slobodnih bacanja (10-11), 8 asistencija i 6 skokova.

Lejkersi su serijom 10:2 na početku poslednje četvrtine stekli dvocifrenu razliku, a kada se San Antonio vratio u egal, Brajant je minut i po pre kraja postigao koš iz teške pozicije, a pet sekundi pre isteka vremena "overio" trijumf sa dva pogotka sa penala. Kod Lejkersa, koje sutra uveče čeka još teže gostovanje u Dalasu, iatakli su se još rezervisti Radmanović i Evans sa 13, odnosno 11 poena. Radmanović je igrao samo 15 minuta, ali je bio vrlo rasploložen za šut, pogodivši sva tri pokušaja za tri poena. Imao je i po dva skoka i ukradene lopte. Kod Sparsa, kojima je to bio drugi uzastopni i peti poraz u poslednjih deset utakmica najbolji je bio Tim Dankan sa 26 poena i 9 skokova, Toni Parker je postigao 25 poena, a Manu Đinobili 16.

Debi Krisa Vebera u dresu Pistonsa sa brojem 84, ali i povratak Čonsija Bilapsa u sastav posle osam utakmica pauze zbog povrede, pokvario je, pre svih, mladi plejmejker Jute, Deron Vilijams, koji je postavio novi rekord karijere sa 31 poenom, ali i imao 10 asistencija, za 11. "dabl-dabl" sezone. Odličnu partiju pružio je i bivši košarkaš Pistonsa, Memet Okur, koji je 10 od svoja 22 poena postigao u poslednjoj četvrtini, dok je Karlos Buzer bio standardan sa 20 poena i 9 skokova. Ipak, presudio je Vilijams i to trojkom 44 sekunde pre kraja, kojom je doneo svom timu četiri poena prednosti, a poslednji pokušaj Bilapsa, koji je sa 26 poena i 7 asistencija bio najbolji kod domaćih, nije bio precizan. Vreme je isteklo pre zakucavanja Karlosa Delfina, koje je usledilo.

Rezultati

Toronto – Sakramento 101:85
Vašington – Njujork 99:98
Šarlot – Nju Džersi 85:92
Detroit – Juta 99:100
Milvoki – Čikago 90:99
Memfis – Filadelfija 118:102
Minesota – Atlanta 88:105
Hjuston – Finiks 91:100
San Antonio – L. A. Lejkers 96:100
Portland – Klivlend 94:76
L. A. Klipers – Golden Stejt 115:109

XS
SM
MD
LG