Linkovi

Samo u Americi: Tako je bilo pre stotinu godina


Početkom svake godine prave se istorijska poređenja koja ukazuju na zanimljive promene u američkom načinu života u proteklih pedeset ili stotinu godina.

12 jaja, na primer, koštalo je svojevremeno 14 centi, dok danas ne možete da kupite jedno jaje za taj novac. Naravno, uz faktor inflacije, četrnaest centi 1907. godine, vredelo je tri današnja dolara – za koje svakako možete da kupite 12 jaja u većini prodavnica.

Zato ne dozvolite da vas ove, nekadašnje niske cene zavaraju. Ipak … stvari jesu prilično nezgodne za nas, u poređenju sa našim precima 1907, kada je u celoj zemlji bilo samo 8 hiljada automobila i 232 kilometra asfaltiranih puteva. Samo jedno od sedam američkih domaćinstava je 1907. imalo kadu, a jedna od dvanaest kuća je imala telefon.

Tri vodeća uzroka smrti bili su upala pluća, prehlada i tuberkuloza, dakle bolesti koje su danas u najvećoj meri pod kontrolom. Ovo je bila prilično primitivna zemlja sudeći i po tadašnjim gradovima. Zamislite Las Vegas u Nevadi, u kojem nove, bleštave kockarnice, kao da niču iz pustinje svake sedmice, kako bi svake godine primile 39 miliona posetilaca.

Las Vegas je pre stotinu godina bio mala pustinjska oaza sa ukupno 30 stanovnika. Ipak, teško je uporediti ta dva vremena objektivno. Često pomišljamo da su ta spora, idilična zlatna vremena bila romantična. Te 1907, na primer, u celoj Americi bilo je samo 230 ubistava.

Danas se toliko ubistava dogodi u svakom velikom američkom gradu. Ali upamtite: muškarci sa visokim šeširima i žene u dugačkim haljinama 1907. nisu imali kompjutere, erkondišne, putničke avione, mikro-talasne pećnice, televizore i vakcinu protiv dečje paralize. A, teško je shvatiti kako su se borili sa životom bez kreditnih kartica i električne gitare.

XS
SM
MD
LG