Linkovi

Pregled najvažnijih zbivanja u medicini i nauci tokom protekle godine


Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije procenjuju da će tokom narednih 25 godina, sida biti jedan od tri glavna uzroka smrtnosti u svetu. Sa druge strane, klimatolozi smatraju da novi dokazi potvrdjuju da temperature u svetu rastu.

Krajem godine, epidemiolozi su saopštili da će biti sve teže da se obezbede adekvatni tretmani za obolele od side ukoliko ne sprečimo nove infekcije virusom HIV. Do sada je od side umrlo 25 miliona ljudi. Zdravstveni stručnjaci nastavljaju da ističu važnost bezbednog seksa i korišćenja kondoma u sprečavanjuu širenja virusa HIV i side.

Kada se radi o malariji, Svetska zdravstvena organizacija je izmenila stav i dozvolila ponovnu upotrebu Di-Di-Tija u vidu spreja protiv komaraca koji prenose ovu bolest. Upotreba Di-Di-Tija zabranjena je u poljoprivredi pre 30 godina zbog moguće povezanosti sa rakom. Medjutim, zdravstveni stručnjaci sada smatraju da Di-Di-Ti u vidu spreja nije štetan za ljude.

Tokom protekle godine rasla je zabrinutost zbog širenja ptičijeg gripa, a posebno bojazan da bi jedan od virusa izazivača - H5N1, mogao da mutira i da postane prenosiv sa čoveka na čoveka. Što bi moglo da dovede do pandemije .

Krajem godine, stručnjaci UN pozvali su na upotrebu nove vakcine protiv virusa koji izaziva oko 70 odsto slučajeva raka grlića materice. To je drugi po redu najčešći tip raka kod žena.

Gojaznost je prerasla u globalni zdravstveni problem. Smatra se da su uzroci pasivan životni stil i uzimanje hrane sa visokom sadržinom masti i šećera. Sa druge strane, uzimanje nedovoljne količine hrane je izgleda najnoviji trend medju manekenkama. Zvaničnici u Španiji su stoga apelovali da se suviše mršavim manekenkama zabrani učešće na modnim revijama.

U oblasti medicinskih istraživanja, bazične ćelije su ove godine dominirale vestima. Predsednik Buš je zabranio koriš'enje federalnih sredstava za istraživanje u SAD, dok se u Južnoj Koreji pokazalo da su objavljeni uspesi bili lažni. Ipak, istraživanja na bazičnim ćelijama se nastavljaju širom sveta i pružaju novu nadu u lečenju nekih neuroloških oboljenja.

Dramatični znaci globalnog zagrevanja privukli su pažnju svetske javnosti u 2006. Otkriće da se led topi i na severnom i na južnom polu iznenadilo je naučnike. Jedna od studija je potvrdila da je i ledeni pokrivač na Grenlandu smanjen za 100 milijardi tona od 2003. do 2005.

Rekordno visoke cene nafte doprinele su da sektori alternativne, energije, poput solarne i energije vetra, postanu segmenti američke ekonomije sa najbržim rastom. U medjuvremenu, kompanija «Ševron» je objavila otkriće zaliha nafte od 15 milijardi barela, više od dva kilometra ispod dna Meksičkog zaliva.

Evo još nekih otkrića iz daleke prošlosti. U februaru je u dolini kraljeva u Egiptu otkrivena još jedna grobnica, dok su u septembru naučnici objavili da su pronašli ostatke čovekovog pretka stare 3 miliona godina.

NASA se u 2006. vratila u svemir sa tri uspešne misije šatla, koji su prevezli astronaute i opremu na Medjunarodnu svemirsku stanicu. Svemirske sonde koje istražuju Mars, otkrile su da je na toj planeti ne tako davno postojala voda. Mogli smo da vidimo i neverovatne nove snimke Saturna i njegovih prstenova. Na medjunanrodnoj konferenciji u avgustu astronomi su oduzeli Plutonu status planete, ali NASA ipak šalje sondu koja će stići do njega 2015. godine. Najzad, NASA je takodje nagovestila novu generaciju šatla i plan da do 2020. uspostavi stalnu bazu sa medjunarodnom posadom na Mesecu.

XS
SM
MD
LG