Linkovi

Burg: Ne verujem da bi nezavisno Kosovo bilo uspešno kao državna tvorevina


“Eventualna nezavisnost Kosova bi intenzivirala razlike medju raznim albanskim frakcijama u toj pokrajini” rekao je profesor poltičkih nauka na unvierzitetu Brendajs, Stiven Burg, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

Burg: Posledice eventualne nezavisnosti Kosova bi se odrazile i na Srbiju i na Kosovo. U Srbiji bi, kraktoročno gledano, verovatno ojačale nacionalističke snage zbog čega je, uostalom, zapad i odložio donošenje odluke o statusu Kosova do nakon izbora u Srbiji. Drugo, postavlja se pitanje da li će Srbima na Kosovu biti garantovna bezbednost i politička prava. Treće i šire pitanje je kakve bi mogle da budu političke posledice medju Abancima na Kosovu, u južnoj Srbiji i zapadnoj Makedoniji. Moja profesionalna procena eventualne nezavisnosti Kosova jeste da će se time intenzivirati razlike medju raznim albanskim frakcijama na Kosovu, odnosno konkurencija medju njima, koja bi mogla da dostigne nivo konflikta, pa i nasilja.

Glas Amerike: Da li bi takva situacija otežala ili olakšala ostvarenje regionalnih aspiracija Albanca?

Burg: Ne verujem da bi nezavisno Kosovo bilo veoma uspešno kao državna tvorevina, ali će podstaći apetit kosovskih Albanaca da prošire svoj regionalni uticaj, posebno u pogledu naklonosti Albanaca na jugu Srbije da se pripoje Kosovu. Takodje znamo da su u prošlosti Albanci u Makedoniji održavali veze sa frakcijama na Kosovu i da su ti kontakti bili osnova za nasilje u Makedoniji. Ako se uzme u obzir da je situacija u Makedoniji napeta zbog medjunacionalnih odnosa i da su odnosi na jugu Srbije napeti izmedju Srba i Albanaca, postoje uslovi za stavaranje potencijalno destabilizujuće situacije.

Glas Amerike: Šta bi Beograd mogao da u ovom momentu učini da bi maksimalno unparedio svoju medjunrodnu poziciju u pogledu konačnog statusa Kosova?

Burg: Beograd je zauzeo čvrst stav o budućem statusu Kosova i odbija svaku mogućnost nezavisnosti te pokrajine, što bi moglo da predstavlja odbijanje odluke UN o eventualnoj nezavisnosti. Beograd bi trebalo da spozna realnost da Zapad možda želi da Kosovo bude nezavisno i da tranzicija ka takvom statusu bude mirna. A u tom procesu bi pomogao i Srbiji da se zaštite demokratske snage u zemlji i da ne zapadne ponovo u izolaciju. Medjutim, moram da ukažem da u Americi sada postoje različita gledišta o tome šta se dogadja na Kosovu, pa i o njegovom statusu. Slična je situacija i u Evropi. Španci, recimo, ne gledaju povoljno na nezavisnost Kosova jer to povezuju sa Baskijom, Francuzi sa Korzikom, Italijani sa severnom Italijom, itd. Dakle, postoje oprečna gledišta.

XS
SM
MD
LG