Linkovi

Britanski premijer Toni Bler podržao rad iračkog kolege Nurija al-Malikija



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_britain_blair_14dec06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Britanski premijer Toni Bler danas je tokom nenajavljene posete Bagdadu podržao rad iračkog kolege Nurija al-Malikija. Velika Britanija će "podržati vladu i irački narod kako bi se osiguralo da vašu demokratiju više ne uništavaju terorizam, sektaštvo... oni koji više žele da žive u mržnji nego u miru",rekao je Bler novinarima posle susreta sa iračkim premijerom. Bler koji je jutros u tajnosti doputovaou Irak, odmah se uputio u "zelenu zonu", dobro obezbedjeni sektor u centru Bagdada gde je razgovarao sa Al-Malikijem i iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem.

"U Iraku se danas proliva krv nevinih, ali je ne proliva vlada, demokoratski izabrana, niti oni koji je podržavaju", rekao je Bler.

Bler je takodje rekao da će broj britanskih vojnika u Iraku biti smanjivan u skladu sa povećanjem broja iračkih. Oko 7.100 britanskih vojnika je u Iraku, uglavnom na jugu. Od početka invazije 2003. godine u Iraku je poginulo 126 pripadnika britanskih
snaga. Britanski ministar odbrane Des Braun je krajem novembra najavio da vlada planira da smanji broj vojnika u Iraku do kraja 2007. godine.

XS
SM
MD
LG