Linkovi

Tragovi polonijuma 210 pronadjeni u tri zgrade u Londonu


Tri osobe u Britaniji poslate su na radiološka testiranja kako bi se utvrdilo da li su bile u dodiru sa radioaktivnim otrovnim elementom polonijumom 210, od koga je umro bivši ruski špijun i kritičar Kremlja, Aleksander Litvinjenko.

Gotovo na svim mestima na kojima se poslednjih dana života kretao, Aleksander Litvinjenko je za sobom ostavljao tragove polonijuma 210, od koga je i umro. Londonska policija zapečatila je restoran u kome je jeo onog dana kada se razboleo, hotel koji je posetio, kao i njegov dom. Tragovi polonijuma nadjeni su u sva tri objekta.

Sada se testiraju i sve osobe sa kojima je bio u dodiru. O smrti Litvinjenka se mnogo nagadja, ali jasno je da su počinioci zločina bili stručnjaci sa kontaktima na najvišim mestima, jer polonijum nije dostupan običnim laboratorijama. Gaja Vins je saradnica magazina Nju sajentist:

”Polonijum se proizvodi u nuklearnim postrojenjima, bombardovanjem materijala neutronima. Prilično ga je teško proizvesti.“

Polonijum 210 je redak radioaktivni materijal. Kod otrovanih izaziva sporu i bolnu smrt. Doktor Rodžer Koks je stručnjak za radioaktivne materijale:

”Ako se polonijum 210 unese u organizam putem hrane, udisanjem ili preko rane, brzo se širi po organima. Ako je količina dovoljno velika nastaje oštećenje tkiva karakteristično za radioaktivno zračenje.“

Polonijum su otkrili Marija i Pjer Kiri, 1987. godine i dali mu ime po svojoj rodnoj zemlji, Poljskoj. Madam Kiri se nadala da će to skrenuti pažnju na patnje njene zemlje pod ruskom, pruskom i austrougarskom kontrolom. Polonijum je možda prvi element imenovan u vezi sa političkim gledištima. U ovoj, najnovijoj aferi, našao se povezan sa još jednom političkom kontroverzom.

XS
SM
MD
LG