Linkovi

Internet stranica nedelje: Nacionalni poštanski muzej


U našoj redovnoj rubrici «Internet stranica nedelje» predstavljamo vam interesantne i inovativne onlajn destinacije. Ove nedelje posetićemo internet stranicu popularnog vašingtonskog muzeja, koji oživljava male komadiće papira.

«Nacionalni poštanski muzej jedan je od muzeja koji pripadaju zadužbini Smitsonijan. Na njegovoj internet prezentaciji mogu se videti i izložbe i ono što se fizički dešava u prostoru za izložbe. Međutim, postoje aktivnost i izložbe koje se mogu naći samo na vebsajtu».

Nensi Poup je kustoskinja Nacionalnog poštanskog muzeja, čiji Internet sajt se nalazi na adresi postalmuseum.si.edu. Muzej, koji se nalazi u bivšoj glavnoj zgradi vašingtonske pošte, ne samo da poseduje kolekciju poštanskih maraka svetske klase, nego takođe objašnjava kako se američka pošta raznosi i kakav uticaj ima na živote Amerikanaca. Mnoge od izložbi muzeja postavljene su i na internet, često uz neke dodatne informacije, a postoje i opcije koje imate samo na vebu. Svaki kolekcionar će vam reći da su poštanske marke koje izdaje jedna država vrlo važan odraz života i kulture te zemlje.

«Države koriste poštanske marke kao simbol onoga što veruju da država predstavlja: ono što je u tom trenutku važno za tu državu. To je na neki način samoreklamiranje».

I to se s vremenom menja. Nensi Poup ističe da su na prvim američkim poštanskim markama uglavnom bili predsednici. Kasnije na markama su se nalazili istorijski događaji, nacionalni parkovi, ili institucije, poput izviđača. U 2007. na markama će se naći proslavljena džez pevačica Ela Ficdžerald, umetnik Luis Komfort Tifani, koji se bavio pravljenjem vitraža, i animirani likovi iz Diznijevih crtanih filmova.

Nacionalni poštanski muzej fokusira se i na proces raznošenja pošte, u kome je tehnologija oduvek igrala veliku ulogu. Danas su to bar-kodovi i skeneri, koji čitaju rukom pisane adrese. Početkom prošlog veka, pošta je stvorila osnovu za američku civilnu avio industriju.

«Postavili su osvetljenje, kako bi moglo da se leti noću, uspostavili telegrafski sistem, izveštaje o vremenu. Stvorili su neverovatan transkontinentalni vazdužni put i uspostavili standard koji može da posluži aviokompanijama kada počinju s letenjem».

Nensi Poup iz Nacionalnog poštanskog muzeja, gde ne zaboravljaju da su tehnologija i poštanske marke samo način za prenošenje poruka. Nešto od te pošte – bilo da se radi o imigrantima, koji iz Amerike pišu kući, ili o vojnicima koji tokom ratu pišu svojoj porodici – možete da pročitate i na internet sajtu postalmuseum.si.edu. Link možete pronaći na našoj Internet stranici GlasAmerike.net.



XS
SM
MD
LG