Linkovi

Kobi Brajant rasturio Jutu, Detroit bolji od Majamija


Još mnogo pre početka ovogodišnjeg NBA šampionata, američki mediji stvorili su atmosferu da u debati o najboljem košarkašu sveta ima mesta za samo dva imena – Lebron Džejms i Dvejn Vejd. Potom su to u tradicionalnoj anketi na zvaničnom internet sajtu najjače lige sveta potvrdili i generalni menadžeri NBA timova.

Jedna od dve sinoć odigrane utakmice možda je najbolja potvrda da je trka između Lebrona i Dvejna i dalje samo za drugo mesto i da ljudi suviše olako zaboravljaju da trenutno najbolji košarkaš na planeti - igra za Los Anđeles Lejkerse i ima tek 28 godina. U duelu sa Jutom, koja i dalje ima najbolji skor u ligi ove sezone, Kobi Brajant se potrudio da podseti košarkaški svet koliko dominantan može da bude.

Juta je doputovala u Los Anđeles kao najprijatnije iznanđenje ove sezone i tim sa najboljim skorom u celoj ligi, ali čak ni odlična odbrana "džezera" predvođena Andrejem Kirilenkom, nije imala rešenje za Kobija Brajanta, koji je odigrao najbolji meč od legendarnog susreta sa Torontom, u kome je krajem januara postigao 81 poen. Najbolji strelac NBA lige u prošloj sezoni ubacio je Juti 52 poena, uz izvanredan šut iz igre (19-26) i sa linije slobodnih bacnja (12-15) za ubedljiv trijumf Lejkersa – 132:102. Posebno raspložen Kobi je bio u trećoj četvrtini, kada je pogodio svih devet šuteva iz igre i svih 10 sa penala, i izjednačio svoj klupski rekord sa 30 poena u tih 12 minuta.

Da ga je Fil Džekson pustio da odigra i poslednjih 36 sekundi, možda bi pao i rekord Džordža Gervina, koji je jednom ubacio 33 poena u trećoj četvrtini. No, i bez rekorda, Kobi je pokazao da je letošnja operacija kolena prošlost, a Fil Džekson, sa sebi nesvojstvenim pozdravom na kraju (vidi sliku), da je Brajant sinoć možda odigrao i savršenu utakmicu.

Košarkaši Majamija želeli su treću pobedu u seriji, ali nisu baš imali sreće u rasporedu, pošto su im u goste stigli pobedničlki raspoloženi Pistonsi. Dvejn Vejd je pružio slabiju partiju nego u prethodna dva trijumfa, loše šutirao iz igre (5-23) i završio s 21 poenom, a Detroit je predvođen Ričardom Hamiltonom, koji je ubacio 24, na Floridi došao do sedme uzastopne pobede – 87:85. Pistonsi nisu bili mnogo bolji od domaćina, ali su uspeli da sačuvaju prednost, koju im je trojkom pet minuta pre kraja doneo Rašid Valas. U poslednjih 67 sekundi Vejd je imao tri prilike da donese vođstvo svom timu, poslednju dve sekunde pre završetka, ali je svaki put bio neprecizan.

Rezultati i strelci

Majami – Detroit 85:87
(Vejd 21, 8 as, 5 sk, Haslim 20, 10 sk, Rajt 11, 7 sk, Morning 10, 6 sk - Hamilton 24, Prins 12, 8 sk, Bilaps 11, 7 as, 5 izg. lop, Marej 10, Valas 8, 9 sk, 2 bl)

L. A. Lejkers – Juta 132:102
(Radmanović 3, 1-2, -, 1-3, 5 sk, 3 as. za 9 minuta, Brajant 52, Evans 17, 5 sk, Odom 14, 11 sk, 8 as, Volton 10 – Buzer 26, 7 sk, 5 as, Vilijams 13, 9 as, Milsep 13, 7 sk, Kirilenko 12, 5 sk, 2 bl, Okur 11)

XS
SM
MD
LG