Linkovi

Nenad Krstić: Bila mi je potrebna pauza koju sam imao letos


Prošlog vikenda u Vašingtonu su prvi put ove sezone gostovali Nju Džersi Netsi, jedini tim koji ove sezone ima dva srpska košarkaša u svom sastavu. U vrlo dramatičnoj utakmici, posle dodatnih pet minuta Netsi su ostvarili trijumf, a jedan od najboljih igrača u pobedničkom timu bio je i Nenad Krstić. Mile Ilić, kome je ovo prva NBA sezona nije ulazio u igru, ali su obojica posle utakmice govorili za "Glas Amerike".

Sa 22 poena, od kojih je šest bilo u produžetku, 10 skokova i 2 blokade, Nenad Krstić je, uz Vinsa Kartera i Džejsona Kida bio najzaslužniji za pobedu Nju Džersija u Vašingtonu. U poslednjih nekoliko sezona, nijedan košarkaš sa prostora Srbije i Crne Gore nije pružio bolju partiju u američkoj prestonici.

"Imali smo veliku prednost u prvom poluvremenu, to se desilo i sa Majamijem u prošloj utakmici, isto smo dosta pali u drugom poluvremenu. Na kraju, ipak smo pokazali karakter, dobili u produžetku, što je dosta bitno, jer je tek početak sezone i nisu svi sto odsto u formi. Za sada je dobro, svi su zadovoljni", priča Krstić.

I sam Krstić počeo je sezonu vrlo dobro. Protiv Vizardsa je ostvario drugi "dabl-dabl" zaredom, a igrao je vrlo dobro i u porazu protiv Soniksa veče kasnije. Posle prvih šest utakmica ima prosek od skoro 16 poena i 8 skokova po utakmici, uz sjajnih 56 odsto šuta iz igre.

"Sigurno da ovo što sam napravio pauzu na leto mislim da mi dosta pomaže, i da će vreme pokazati ... Mnogi se nisu slagali sa tom odlukom, ali dobro, ... ja mislim da sam bolji igrač nego što sam bio i da će i reprezentacija dobiti samim tim. Ja sam rekao da ću, što se tiče reprezentativnih akcija, biti na raspolaganju narednih godina, koliko god budem mogao, ono što se kaže ... Tako da eto, napravio sam tu jednu pauzu, ipak sam igrao četiri-pet godina bez pauze, što za juniorsku, što za A selekciju i mislim da mi je trebala ova godina", kaže Krstić.

Posebno kada se zna da Krstić na kraju ove sezone treba da potpiše verovatno najvažniji ugovor u karijeri. S druge strane, doskorašnji košarkaš FMP Železnika, Mile Ilić, nalazi se u sličnoj situaciji kao Krstić pre dve godine. Stigao je u Netse direktno iz nacionalne lige, vrlo mlad, i sa nedovoljnim znanjem engleskog jezika. Upravo zato mu Krstić pruža veliku pomoć u privikavanju na život i košarku u Americi.

"Kako da ne, on i Nahbar su mi tu, leva i desna ruka što bi rekli, sve što mi nije jasno, što me zanima pitam njih. Krle je tu već treća godina, Nahbar je tek došao, ali je već četiri godine u NBA. Od velike su pomoći ... obojica", kaže Ilić.

Na prvih šest utakmica, Ilić je ušao u igru samo jednom, kraće od minuta i svestan je da mora da prođe tradiciju sedenja na klupi, poput većine rukija iz Evrope. S druge strane, naporno radi na treninzima i provodi više vremena u sali i teretani – recept koji je Krstića već u prvoj sezoni doveo do startne petorke.

"Razgovarao sam baš skoro sa trenerom, došao je posle treninga i seo sa mnom popričao ... Njega još brine što ne mogu dobro da razumem saigrače na terenu, kaže da ne može da me stavi na teren, a da ja ne znam šta se dešava. I dok to sve prođe, polako se uklapam, videćemo ... Ja bih pre svega bio zadovoljan svojim ličnim napretkom ,na fizičkoj spremi, na masi ... mi radimo dosta na tome, šta znam, a još kad bih igrao možda nekih pet minuta po utakmici bio bih prezadovoljan", zaključuje Ilić.

Ako je suditi po onom što pričaju zvaničnici kluba iz Nju Džersija, Ilić bi mogao da prevaziđe svoja skromna očekivanja, a Netsi bi u tom slučaju u bliskoj budućnosti pod košem dobili srpsku verziju "Tornjeva blizanaca", kako su nekad zvali najpre Hakima Olajžuvona i Ralfa Sampsona u Hjustonu, a onda i Tima Dankana i Dejvida Robinsona u San Antoniju.

XS
SM
MD
LG