Linkovi

Ahtisari će odluku o Kosovu predstaviti nakon izbora u Srbiji


Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari predstaviće predlog rešenja za budući status Kosova posle parlamentarnih izbora u Srbiji, koji su zakazani za 21. januara iduće godine. To je saopšteno u Beču posle sastanka Ahtisarija sa predstavnicima zemalja članica Kontakt grupe u Beču. U saopštenju iz Ahtisarijeve kancelarije navodi se da je specijalni izaslanik UN "posle odluke predsednika Srbije Borisa Tadića, da raspiše parlamentarni izbori u Srbiji za 21. januar 2007. i nakon konsultacija sa članovima Kontakt grupe, odlučio da predstavi svoj predlog rešenja statusa Kosova svim stranama, bez odlaganja, posle parlamentarnih izbora u Srbiji".

Solana: Potez izaslanika UN Martija Ahtisarija vrlo razložan

Zvaničnom Briselu je na od najveće važnosti da se proces utvrđivanja konačnog statusa Kosova provede na najbolji mogući način, poručeno je danas iz sedišta evropskih institucija, uz podršku današnjoj odluci specijalnog izaslanika Ahtisarija da odgodi prezentaciju predloga rešavanja pitanja Kosova.

I Evropski savet i Komisija su danas jasno podržali odluku izaslanika Ahtisarija da sa iznošenjem predloga rešavanja konačnog statusa Kosova sačeka parlamntarne izbore u Srbiji. U Evropskoj komisiji to vide kao nastojanje specijalnog izaslanika da ukupni postupak rešavanja budućnosti Kosova na najbolji mogući način privede kraju, dok se u kabinetu visokog predstavnika EU, Havijera Solane ukazuje da su izbori činjenica na koju se mora računati, te podseća da je i Visoki predstavnik ranije ukazivao na mogućnost odgađanja prezentacije Ahtisarijevog predloga. Solana je nedavno članovima Evropskog parlamenta izneo stav da bi do odgađanja moglo da dođe i da to ne bi trebalo da bude povod pogoršavanju političke klime i stabilnosti Kosova. Naglašava se, uz to stajalište visokog predstavnika EU da eventualno odgađanje prezentacije izveštaja izaslanika Ahtisarija ne bi trebalo da bude razlog za pogoršanje bezbednosne situacije i stabilnosti na Kosovu, kao i da takav čin ne sme da utice na konačni rezultat procesa utvđivanja budućnosti Kosova.

Vojislav Koštunica: Pitanje izbora unutrašnja stvar države

Zvaničnici u Beogradu uglavnom izražavaju zadovoljstvo povodom odluke specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da odluku o statusu Kosova saopšti posle parlamentarnih izbora u Srbiji. Premijer Vojislav Koštunica u oštro intoniranoj pisanoj izjavi naveo je da mandat Ahtisarija nije da razmišlja o izborima u Srbiji, već da omogući prave razgovore o Kosovu i da pomogne u pronalaženju rešenje je je saglasno Povelji Ujedinjenih nacija. Stav Srbije prema Kosovu definisan je Ustavom, što znači da će i svaka buduća vlada imati principijelan i dosledan stav o Kosovu, ocenio je Koštunica.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da rezultat izbora ne može uticati na Ahtisarijev predlog, ali da može uticati na odnos članica Kontakt-grupe i Saveta bezbednosti koji će se mnogo teže odlučiti za nametnuto rešenje statusa Kosova ako se građani Srbije izjasne za demokratsku vladu. Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić odluku Ahtisarija tumači kao znak da jača pozicija Srbije u međunarodnoj zajednici i to daje mogućnost nastavka direktnih pregovora o statusu a pogotovo pregovora koji se tiču životnih pitanja.

I potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović smatra da je Ahtisarijevom odlukom Srbija dobila dodatno vreme da diplomatskim akcijama učini sve što može da zaštiti svoje interese u pokrajini. Potrebu konstruktivnog pristupa Srbije u pregovorima o konačnom statusu Kosova naglasio je direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Majkl Li. Beograd stvarno mora da ohrabruje kosovske Srbe da učestvuju u privremenim institucijama Vlade Kosova, a budući status Kosova biće određen u procesa koji je pod nadležnošću Rezolucije 1244 SB UN, rekao je Majkl Li.




XS
SM
MD
LG