Linkovi

Rusija: Iran bi mogao da nastavi pregovore o svom nuklearnom programu


Rusija: Iran bi mogao da nastavi pregovore o svom nuklearnom programu

Rusija je izrazila nadu da bi Iran mogao da nastavi pregovore o svom nuklearnom programu. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je danas u Moskvi, na konferenciji za novinare sa komesarkom Evropske unije za inostranu politiku Benitom Ferero-Valdner, izjavio da se vode konsultacije na kojima se istražuje mogućnost nastavljanja razgovora. Gošća iz Evropske unije, koja i dalje izražava nadu u diplomatsko rešenje, zapazila je da Iran ipak nije pozitivno reagovo na povlastice koje su mu ponuđene za prekid obogaćivanja uranijuma. Predsednik Mahmud Ahmadinedžad je u Iranu ponovio da njegova zemlja neće odustati od tog programa.

Severna Koreja spremna da nastavi prekinute šestostrane nuklearne pregovore

Južnokorejski poslanik Čoj Sung je izjavio da je Severna Koreja spremna da nastavi prekinute šestostrane nuklearne pregovore, ako Sjedinjene Države ispolje spremnost da reše finanisjki spor između dve zemlje. Čoj je rekao da se juče sastao u Kini sa jednim visokim severnokorejskim zvaničnikom čije ime nije otkrio. U svakom slučaju, to bi bila promena stava Severne Koreje, koja je do sada tražila da Sjedinjene Države podignu sankcije Pjongjangu, pre nastavka razgoora. Vašington je prošle godine uveo te sankcije severnokorejskim kompanijama, optuživši ih za falsifikovanje američkih dolara i druge malverzacije. Američki zvaničnici kažu da to pitanje nema veze sa nuklearnim sporom.

U nekoliko bombaških napada u Bagdadu poginulo najmanje 8 ljudi

Američka vojska je saopštila da istražuje smrt jednog 12-ogodišnjaka, koji je poginuo u pucnjavi tokom današnjeg napada koalicionih snaga u Mosulu. Iračke vlasti su inače uvele policijski čas u Amari na jugu zemlje, posle prošlonedeljnih sukoba šiitske milicije i bezbednosnih snaga. Premijer Nuri al-Maliki je u današnjem saopštenju upozorio da je armija dobila naređenje da se suprotstavi svakom kršenju zakona. Upozorenje izgleda da se presvega odnosi na Mahdijevu miliciju, odanu šiitskom svešteniku Moktadi al-Sadru, koja je učestvovala u sukobima u Amari. Irački šiiti obeležavaju Bajram sutra ili prekosutra. Američka vojska je u međuvremenu objavila da je u borbi poginuo još jedan marinac, čime je broj poginulih američkih vojnika ovog meseca dostigao cifru od 86, što je ovogodišnji mesečni rekord.

Kevin Tilmen tvrdi da je invazija na Irak «nezakonita»

Brat jednog od najčuvenijih američkih vojnika koji su poginuli u ratu protiv terorizma, tvrdi da je invazija na Irak «nezakonita». Kevin Tilmen, brat poznatog sportiste Pata Tilmena, koji je prekinuo svoj profesionalni ugovor da bi se borio protiv terorizma i potom greškom poginuo u napadu američkih snaga 2004. u Avganistanu, napisao je to u jednom članku na internetu, koji su prenele novine u celoj zemlji. U prvom javnom komentaru posle smrti svog brata, Kevn optužuje vladu Sjedinjenih Država da «laže sopstveni narod» i kritikuje Amerikance što tolerišu, kako je doslovno napisao, podrivanje Ustava i «smrt desetina, ako ne stotina i hiljada ljudi» u Iraku.



XS
SM
MD
LG