Linkovi

Kim Džong Il: Pjongjang ne planira nove nuklearne probe


Lider Severne Koreje Kim Džong Il rekao je kineskom izaslaniku Tangu Djiansuanu da Pjongjang ne planira nove nuklearne testove, prenela je danas južnokorejska agencija
Jonhap.

"Koliko sam shvatio, on je jasno stavio do znanja da ne planira nove nuklearne testove".

Tang se nalazi na čelu delegacije koja se sastala s Kimom u Pjongjangu kako bi mu uručila poruku kineskog predsednika Hua Djiantoa. Kim je takođe rekao Tangu da mu je "žao zbog nuklearnog testa", preneo je list "Chosun Ilbao" pozivajući se na diplomatske izvore u Kini.

"Ako SAD učine neke ustupke, i mi ćemo ih učiniti, bilo da je reč o bilateralnim ili šestočlanim razgovorima", rekao je Kim, a piše list.

Kina je tradicionalni saveznik Severne Koreje i veruje se da Peking ima najveće šanse da utiče na svoj suseda. Kada su se pojavile spekulacije da bi Severna Koreja mogla da testira drugu bombu, kineski predsednik poslao je diplomatski tim u Pjongjang.

"Srećim, moja poseta ovaj put nije bila uzaludna", rekao je Tang danas, tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs u Pekingu. Kineski ministar spoljnih poslova Li Džaosing rekao je da su Tang i severnokorejski zvaničnici razgovarali i o ponovnom pokretanju pregovora o nuklearnom programu, koje Pjongjang bojkotuje od prošle godine, u znak protesta zbog američkih finansijskih restrikcija.

"Svi su pričali o što skorijem ponovnom pokretanju šestočlanih pregovora", rekao je Li novinarima o pregovorima dve Koreje, SAD, Japana, Rusije i Kine.

U međuvremenu, severnokorejski mediji preneli su danas da se desetine hiljada civila i vojnika okupilo danas u Pjongjangu u znak podrške nuklearnim testovima. Zvanična Korejska centralna novinska agencija prenela je da se više od 100.000 ljudi okupilo na centralnom trgu u Pjongjangu kako bi "pozdravili uspeh istorijskog nuklearnog testa".

XS
SM
MD
LG