Linkovi

SAD i Pakistan u zajedničkoj borbi protiv terorizma


SAD i Pakistan u zajedničkoj borbi protiv terorizma
SAD i Pakistan u zajedničkoj borbi protiv terorizma
<!-- IMAGE -->

Predsjednik Pakistana Pervez Mušaraf posjetio je Sjedinjene Države gdje je se sastao sa predsjednikom Bušom. Američki predsjednik kaže da su SAD i Pakistan partneri u lovu na teroriste al-Kaide i da pakistanski predsjednik «razumije cilj zajedničke borbe protiv ekstremista koji kao oružje koriste teror»:

«Predsjednik Mušaraf to razumije vrlo dobro, jer su – konačno – ekstremisti pokušali da ga ubiju. Ti ekstremisti ne mogu da žive sa idejom da značajnu državu, kao što je Pakistan, vodi lider umjerenih shvatanja i žele da ga likvidiraju. Narodi Pakistana i Amerike bi trebalo da znaju da je zbog snage i odlučnosti da umjerenost prevlada, Mušaraf postao meta onih kojima takva politika Pakistana smeta», kazao je predsjednik Buš.

Predsjednik Mušaraf istovremeno ističe da je izvođenje terorista al-Kaide i ostataka talibanskog režima u Avganistanu pred lice pravde zajednički zadatak Pakistana i Sjedinjenih država:

«Postoji potpuna koordinacija na obavještajnom nivou... Postoji koordinacija na operativnom, strateškom, čak i na taktičkom nivou. Stoga se da zaključiti da mi djelujemo zajedno», rekao je Mušaraf.

Predsjednik Buš cijeni Mušarafovo nastojanje da afirmiše toleranciju:

«Ovih dana, nevjerovatna propaganda na Bliskom istoku pokušava da uzburka strasti i stvori uslove u kojima bi teror imao opravdanje. Amerika poštuje Islam, ali nemamo poštovanja prema ljudima koji ubijaju u ime Islama kako bi, kao što to teroristi čine, ostvarili političke ciljeve», kaže predsjednik Buš. «Ekstremisti vole da kažu da je ovo rat protiv Islama. Ne mogu ni da zamislim nekorektniju tvrdnju», dodaje američki predsjednik.

Po njegovim riječima pakistanski lider Pervez Mušaraf «nastoji da pomogne da svijet shvati kako je Islam miroljubiva religija».

XS
SM
MD
LG