Linkovi

Švarc Šiling: Smeniću Dodika ako raspiše referendum


Ako premijer Republike Srpske Milorad Dodik raspiše referendum, ili pokrene bilo kakvu akciju u tom smislu, smeniću ga, izjavio je visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BiH Kristijan Švarc-Šiling.

"Ako su izjave o referendumu zasnovane na strahu da neko želi da ukine Republiku Srpsku, onda poručujem da nema jakih snaga koje to mogu učiniti".

Švarc-Šiling tvrdi da nikada niko iz medjunarodne zajednice nije rekao da RS nema pravo na sporazum o specijalnim vezama sa Srbijom, koji je potpisan u Banja Luci.

"Mi smo ga proučili i u njemu nema razlike u poredjenju sa aranžmanom postignutim sa tadašnjom SR Jugoslavijom. Zato nismo pravili nikakve smetnje".

Prema njegovoj oceni, u sporazumu je reč uglavnom o ekonomskim pitanjima koja će doneti korist.

Milorad Dodik: Referendum odgovor na pretnje ukidanjem

Dodik je izjavio da bi referendum bio odgovor na pretnje pojedinih političara iz Sarajeva da bi srpski entitet, posle izbora, mogao da bude ukinut.

"Ja sam demokrata iz uverenja, a osnovni princip demokratije jeste da svaki narod ima pravo da se izjasni o svom statusu. Mi smo u ovom trenutku svedoci kako pojedini političari iz Sarajeva svojim biračima obećavaju da nakon izbora neće više postojati RS. Moguć odgovor na takve najave ukidanja mogao bi biti referendum".

On je ukazao i na posledice nametnutog rešenja za Kosovo po BiH.

"Ja sam za ravnopravnost svih naroda u regionu i za očuvanje državnog integriteta. U slučaju da o pitanju Kosova bude prekršeno jedno osnovno medjunarodno načelo, onda to pravo imaju i drugi narodi, i to ne samo u regionu", kazao je premijer Republike Srpske, Milorad Dokik.

Dragan Čavić: BiH ne može da postoji bez Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Dragan Ccavić izjavio je danas da Bosna i Hercegovina ne može postojati bez Republike Srpske, koja je međunarodno potvrđena Dejtonskim sporazumom.

"Neka prekinu da pričaju gluposti, a političke stranke iz RS, koje sa njima gaje bratske odnose i s njima prave kombinatoriku oko formiranja vlasti, pozivam da ih stave u izolaciju gde im je i mesto".

Predsednik RS je kazao da je za njega neprihvatljivo to da kvalifikacija zločinačkog poduhvata postoji samo kada je u pitanju RS, dok se istovremeno ne reaguje na dokazane zločine koje je na području gotovo cele Federacije BiH počinio bošnjački vojni vrh.

On je još ocenio da se kroz presudu Krajišniku "indiskretno povlači norma kolektivne krivice", što, kako je istakao, tera na zaključak da Haški tribunal ima "duboki politički karakter u utvrđivanju krivice za ljude različite nacionalne pripadnosti i učesće u
različitim vojskama".

Čavić je kazao da ne prihvata "dobar deo kvalifikacija iz presude" i dodao da zna da je u pojedinim delovima RS tokom rata bilo ratnih zločina, kao što ih je bilo i na prostoru Federacije BiH.



XS
SM
MD
LG