Linkovi

Ispitivanje pritvorenih pripadnika al-Kaide


Ispitivanje pritvorenih pripadnika al-Kaide
Ispitivanje pritvorenih pripadnika al-Kaide
<!-- IMAGE -->

Predsednik Džordž Buš kaže da je preostalih 14 osumnjičenih terorista visokog profila, koji su držani u tajnim zatvorima Centralne obaveštajne agencije, prebačeno u pritvorni centar u Zalivu Gvantanamo na Kubi, kako bi bili izvedeni pred lice pravde za zločine koje su počinili. U zatvorima CIA-e, nema više zatvorenika. Među 14-oricom su i neki vodeći članovi terorističke mreže al-Kaida, kao što su Kalid Šeik Mohamed i Ramzi bin al-Šib, koji imaju veze sa napadima na SAD 11. septembra 2001.

Ispitivanje ovih i drugih osumnjičenih terorista, rekao je predsednik Buš, doprinosi sprečavanju novih terorističkih napada u SAD i drugde.

«Informacije koje dobijamo od tih zatvorenika dopunjujemo obaveštajnim podacima… koje smo dobili iz drugih izvora, a ti podaci pomažu nam da povežemo stvari i zaustavimo napade pre nego što se dogode. Informacije dobijene od terorista, ispitivanih u okviru ovog programa, doprinele su otkrivanju zavera i terorističkih ćelija u Evropi i na drugim mestima. Pomogle su našim saveznicima da zaštite svoje stanovništvo od smrtonosnih neprijatelja. Ovaj program je bio i ostaje jedno od najvažnijih oružja u našem ratu protiv terorizma. On je od neprocenjive važnosti za nas i naše saveznike», rekao je predsednik Buš.

Četrnaest osumnjičenih terorista, koji su prebačeni u američki pritvorni centar u Gvantanamu, imaće isti tretman kao i drugi tamošnji zatvorenici. To u najmanju ruku uključuje zaštitu pod odredbama Ženevske konvencije, koja se još naziva i «Opšti član tri». Prema toj odredbi, osobe koje ne učestvuju aktivno u neprijateljskim dejstvima, uključujući i one koje su u pritvoru, treba da budu tretirane humano. Predsednik Buš kaže da će predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta moći da se susretnu sa zatvorenicima:

«Dok budu u Gvantanamu imaće istu vrstu hrane, odeće, zdravstvene zaštite i priliku da se mole, kao i drugi zatvroenici… I nastaviće da budu tretirani humano, onako kako oni nisu tretirali druge», rekao je predsednik Buš.

Predsednik Buš zatražio je od Kongresa da usvoji zakon po kome bi se SAD dozvolilo da za ratne zločine sude nezakonitim borcima, uključujući i one pritvorene u Gvantanamu u vojnim tribunalima. Onima koji budu krivično gonjeni biće omogućeno da imaju advokate. Mnogi od onih kojima ne bude suđeno, rekao je predsednik Buš, biće deportovani u svoje domovine, ukoliko te zemlje pruže adekvatne garancije da se sa tim pojedincima neće loše postupati i da im se neće dozvoliti da se vrate u borbu. Predsednik Buš je zatražio pomoć drugih zemalja u ovom procesu, kako bi pritvorni centar u Gvantanamu na kraju mogao da bude zatvoren.

XS
SM
MD
LG