Linkovi

Tadić: Srbija se iskreno zalaže za teritorijalnu celovitost svih balkanskih zemalja


Generalnoj skupštine UN danas se obratio predsednik Srbije, Boris Tadić. On je poručio da se Srbija zalaže za teritorijalni integritet svih zemalja na Balkanu, i očuvanje njihovih postojećih granica. Tadić je takodje rekao da Srbija nudi Kosovu širu autonomiju nego što je trenutno ima ijedan region u Evropi.

U govoru pred Generalnom skupštinom, predsednik Tadić istakao je da se Srbija iskreno zalaže za teritorijalnu celovitost svih balkanskih zemalja, kako Bosne i Hercegovine, tako i Srbije.

"U tom smislu celovita BiH, zasnovana na Dejtonskom sporazumu koji njeni gradjani mogu menjati samo uz obavezan konsenzus sva tri konstitutivna naroda, ključan je faktor stabilnosti regiona. Na isti način, očuvanje suvereniteta i teritorijalne integriteta Srbije, može biti samo u interesu demokratskog razvoja i prosperiteta čitave jugoistočne Evrope".

Tadić je ukazao da je za političku i društvenu stabilnost Balkana neophodna «zajednička odgovornost svih zemalja regiona». Zbog toga, dodao je predsednik Srbije, nijedna zemlja Balkana ne sme da se oseća kao gubitnik dok se približavamo evropskoj budućnosti». On je takodje podvukao da je pre odredjivanja budućeg statusa Kosova neophodno uspostaviti vladavinu zakona i ukinuti sedam godina dugu diskriminaciju prema Srbima i ostalim ne-Albancima.

"Albancima na Kosovu i Metohiji Srbija nudi ssiroku autonomiju, kakvu trenutno ne uzziva ni jedna oblast, region ili federalna jedinica u Evropi. Po našem mišljenju, to je dugoročno rešenje koje bi otvorilo novo poglavlje u istoriji srpsko-albanskih odnosa, i izmedju ostalog omogućilo Kosovu direktan pristup medjunarodnim finansijskim institucijama što je neopohodno za njegov ekonomski oporavak.»

Rešenje kosovskog statusa mora da uzme u obzir složenost odnosa na Balkanu, naglasio je Tadić.

"Ali to sigurno ne znači da je kosovski slučaj po svemu jedinstven i drugačiji od ostalih... ,

Prema rečima predsednika Tadića, Srbija je spremna da se zbog zajedničke balkanske i evropske budućnosti izbori sa negativnim nasledjem nedavne prošlosti.

"Upravo iz tog razloga, ccvrsto smo resseni da zavrssimo u potpunosti
saradnju sa Haškim tribunalom... «

Tadić je na kraju rekao i da je Srbija spremna da doprinese jačanju uloge i mandata UN i da aktivno učestvuje u mirovnim operacijama svetske organizacije.

Solana sa Tadićem o situaciji u Srbiji i novom ustavu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da je sa
predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Njujorku razgovarao o situaciji u Srbiji i donošenju novog ustava.

"Imali smo veoma dobar razgovor o situaciji u Srbiji, o govoru Tadića u Ujedinjenim nacijama, o političko-ekonomskoj situaciji i o ustavu", rekao je Solana novinarima.

Solana je dodao da je sa Tadićem razmotrio i saopštenje Kontakt grupe i ono što se dešavalo na jučerašnjem sastanku u Njujorku šefova diplomatija SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sa specijalnim izaslanikom UN za Kosovo Martijem Ahtisarijem. Tadić je, posle susreta sa Solanom, rekao novinarima da Srbija želi da postane članica Evropske unije.



XS
SM
MD
LG