Linkovi

Havijer Solana: Izbori u Crnoj Gori u skladu sa medjunarodnim standardima i vrednostima



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_eu_europe_solana_1sep06_eng_1951.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Visoki predstavnik EU, Javier Solana je danas čestitao gradjanima i vlastima Crne Gore na izborima koji su provedeni mirno i na propisan način. On očekuje da će nova vlada da bude formirana u skladu sa, kako naglašava" evropskom reformskom agendom" i da će biti u stanju da postigne sporazum o novom ustavu koji će da ispuni evropske standarde.

Zadovoljstvo činjenicom da su izbori u Crnoj Gori provedeni u skladu sa medjunarodnim standardima, izrazio je danas komesar za proširenje, Oli Ren i dodaje da je sada ključi izazov za cg državu nastavak reformi i puno uspostavljanje vladavine zakona.

Nova vlada treba da uspostavi najširi konsenzus za usvajanje novog ustava i provodjenje svih neophodnih reformi, posebno na polju sudstva i bezbjednosti. Komesar Ren upozora Podgoricu da je od posebne važnosti za proces integracije u evropske institucije jačanje kapaciteta državnih institucija. Sva ova pitanja će se detaljno obradjivati kada, krajem mjeseca, a slijedeći odluku Evropskog savjeta, započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Crnom Gorom, čiji dio je već obavljen u okviru pregovora Brisela i bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore.


XS
SM
MD
LG