Linkovi

Ruskinja Marija Šarapova kraljica Njujorka - Martina Navratilova završila karijeru


U finalu Otvorenog prvenstva SAD u tenisu Ruskinja Marija Šarapova savladala je u Njujorku Žastin Enan-Arden iz Belgije sa 6-4, 6-4 i osvojila drugi Gren slem turnir u karijeri.

Ruskinji je za pobedu bilo potrebno sat i po igre. Uprkos činjenici da je Belgijanka povela u meču, Šarapova je zahvaljujući velikoj rešenosti da uspe ove sezone, posle prošlogodišnjeg polufinala, brzo vratila brejk, a zatim i povela sa 1:0 u setovima.

Odličan procenat prvog servisa (72 odsto) najbolji je pokazatelj da je Ruskinja maksimalno koncentrisana ušla u meč i maksimalno ikoristila jednu od svojih prednosti.

U drugom setu nastavila je u istom ritmu, a prvu priliku u sedmom gemu, kada je Enan Arden kiksnula na svoj servis, odmah je iskoristila za vodjstvo od 4:3, nakon čega joj nije bilo teško da meč okonča u svoju korist.

Prvi put, jedan od četiri najveća svetska turnira, Šarapova je osvojila 2004, kada je pobedila u Vimbldonu kao sedamnaestogodišnjakinja. Od tada pet puta je ulazila u polufinale nekog od Gren slem turnira, ali je uvek na preposlednjoj stepenici završavala učešće.

Na putu do trijumfa u Njujorku ruska teniserka je odigrala sedam mečeva, a izgubila je samo jedan set. Taj jedini set uzela joj je Francuskinja Ameli Morezmo u polufinalu, ali je preostala dva izgubila s nulom!

U prvom kolu Šarapova je savladala Holandjanku Mihaelu Krajiček sa 6-3, 6-0. U drugom Francuskinju Emili Loa sa 6-0, 6-1, a u trećem zemljakinju Jelenu Lihovcevu sa 6-3, 6-2. U osmini finala ruska teniserka bila je bolja od Li Na iz Kine: 6-4, 6-2. U četvrtfinalu savladala je Franacuskinju Tatjanu Golovin sa 7-6 (7-4), 7-6(7-0) i u polufinalu Ameli Morezmo sa 6-0, 4-6, 6-0. Iako je poražena, Belgijanka Žastin Enan-Arden ušla je u istoriju kao tek osma teniserka koja je u jednoj godini igrala u sva četiri finala Gren slem turnira.

Preostale teniserke kojima je to pošlo za rukom su: Štefi Graf 1988, 1989. i 1993, Martina Navratilova 1985. i 1987, Margaret Smit 1965. i 1970, Morin Konoli 1953, Kris Evert Lojd 1984, Monika Seleš 1993 i Martina Hings 1997. Sva četiri Gren slem turnira Melburn, Rolan Garos, Vimbldon i Njujork u jednoj godini osvojile su, medjutim, samo Morin Konoli 1953, Margaret Smit 1970 i Štefi Graf - 1988. godine

Navratilova završila karijeru titulom u Njujorku

Mesec dana uoči 50. rodjendana jedna od najboljih teniserki sveta svih vremena, Amerikanka Martina Navratilova završila je igračku karijeru osvajanjem Otvorenog prvenstva SAD u miksu. Do 59. titule Navratilova je došla u paru sa zemljakom Bobom Brajanom. Njih dvoje su u finalu poslednjeg ovogodišnjeg Gren slem turnira savladali Čehe Kvetu Peške i Martina Dama sa 2:0 po setovima 6-2, 6-3.

Opraštajući se od navijača na Artur Eš stadionu svojevremeno najbolja teniserka sveta je rekla da je to bio, defitinivno, njen poslednji meč. Istu rečenicu Navratilova je izrekla i 1994, kada se prvi put povukla sa terena. Nije se, medjutim, dugo zadržala u penziji pošto se vratila šest godina kasnije. Po povratku nije, ipak, igrala u pojedinačnoj konkurenciji već samo u dublu i u miksu. Ostala je upamćena po jedinstvenom rekordu u periodu 1982-1987, kada je šest puta uzastopno trijumfovala u Vimbldonu. Za pobedu u miksu u Njujorku Navratilova i Brajan su inkasirali po 150.000 dolara.


XS
SM
MD
LG