Linkovi

Međunarodna organizacija "Zbratimljeni gradovi" obeležava 50 godina postojanja


Međunarodna organizacija "Zbratimljeni gradovi", sa sedištem u Vašingtonu, obeležava 50-godišnjicu zbližavanja zajednica. Prilog je pripremila saradnica "Glasa Amerike", Džil Mos.

Međunarodna organizacija "Zbratimljeni gradovi" okuplja zajednice različitih kultura iz celog sveta. Zbratimljeni odnosi mogu da pomognu zajednicama da nauče nešto novo i zajedno rešavaju probleme. Ta saradnja se često zasniva na specijalnim projektima ili medjusobnim posetama stručnjaka, koji razmenjuju znanja o obrazovanju, radu vladinih institucija, privrednim poduhvatima, tehnološkim usavršavanjima i mnogim drugim temama.

Bratimljenje gradova bilo je jedna od ideja sadržanih u programu "Narod - narodu", koji je pokrenuo američki predsednik, Dvajt Ajzenhauer, na konferenciji održanoj 11. i 12. septembra 1956. godine, u Beloj kući. Ajzenhauer je želeo da poveže građane zainteresovane za upoznavanje sa drugim kulturama, i poveća razumevanja i prijateljstvo putem obrazovnih, kulturnih i humanitarnih delatnosti. Bio je uveren da garađani - diplomate mogu da pomognu u izgradnji mira.

Netečevinska grupa - Međunarodna organizacija "Zbratimljeni gradovi" sprovodi programe u 134 zemlje. Danas, 700 američkih zajednica povezano je sa skoro 1.800 gradova širom sveta. Atlanta u Džordžiji zbratimila se sa 18 gradova. Mnogi gradovi u bivšoj Jugoslaviji imaju pobratime u Americi. Tako je Čikago u Ilinoju, zbratimljen sa Beogradom, Džejmstaun u državi Njujork sa Đakovicom, Springfild u Ohaju sa Kragujevcom, Dejton u Ohaju sa Sarajevom, Pitsburg u Pensilvaniji sa Zagrebom, Tempa u Arizoni sa Skopljem, a Klivlend u Ohaju sa Ljubljanom...

Stručnjak organizacije, Metju Korso, naveo je da je prethodnih 15 godina, više američkih gradova uspostavilo slične odnose sa gradovima u zemljama u razvoju. Među ostvarenim projektima su: poboljšanje kvaliteta vode, zdravstvene nege, i rada vlade. U Africi, projekti obuhvataju borbu protiv SIDE i HIV-a. Korso ukazuje da odnosi obično počinju na lokalnom nivou, tako da lokalne vlade mogu da se uključe i obezbede neku vrstu vođstva. Ali, partnerstvo najčešće organizuju i podržavaju grupe građana. U nekim slučajevima, zbratimljenje je ostvareno pre pet decenija, dok se sada gradovi povezuju uz pomoć interneta.

XS
SM
MD
LG