Linkovi

Grčka savladala SAD, u finalu protiv Španije


Aktuelni prvaci Evrope, košarkaška reprezentacija Grčke, imaće priliku da u nedjelju osvoji i titulu svjetskog šampiona, pošto je u polufinalu zasluženo eliminisala favorizovanu selekciju SAD 101:95 (14:20, 31:21, 32:24, 24:30).

Amerikanci su nakon 1998. kada su zbog lokauta u NBA ligi na turnir poslali amatere i 2002. kada su ih nadmašili Jugosloveni i Argentinci i treći put, otkako su profesionalci počeli da igraju na svjetskim šampionatima, propustili da dokažu superiornost.

Grci – saglasni su američki košarkaški komentatori nisu napravili iznenađenje. Štaviše, ako se pogleda statistički učinak – stiče se utisak da su Grci nadmašili protivnika u svim elementima igre.

Trener Janakis vrlo je pametno taktizirao u napadu tražeći “missmatch” i igrajući konstantno “pick-and roll” za koji američka odbrana nije imala odgovor.

Veoma dobru partiju u selekciji Grčke, pored uvijek dobrog Teodorosa Papalukasa, pružio je Vasilis Spanulis koji se sa 22 poena, na najbolji način preporučio budućem treneru Džefu Van Gandiju i Hjuston Rokitsima. Mihail Kakjusis postigao je 15, Sofoklis Skorcijanitis 14, a Dimitris Dijamantidis 12 poena.

Amerikanci su promašili 14 slobodnih bacanja, uz vrlo loš šut za tri poena. Bolji od ostalih u timu, bili su Karmelo Entoni sa 27 poena, Dvejn Vejd je postigao 19, a Lebron Džemjs 17, uz po 5 skokova i asistencija.

Grčka će u finalu snage odmjeriti sa Španijom, koja je u triler završnici drugog polufinala, uprkos neiskustvu i povredi Poa Gasola 21 sekundu prije kraja, savladala vrlo dobru Argentinu 75:74.

Bila je to deseta uzastopna pobjeda Španaca nad Gaučosima.

Slavlje u Grčkoj

Hiljade Grka izašle su na ulice odmah nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, koji je označio plasman njihove repreuzentacije njihove zemlje u finale svjetskog košarkaškog prvenstva.

I premijer Karamalnlis skratio je radne obaveze da bi gledao utakmicu nakon koje je javno iskazao zahvalnost ekipi Panajotisa Janakisa.

Janakisov saigrač u timu koji je osvojio evropsku titulu 1984. godine u Atini, Panajotis Fasulas rekao je novinarima u Atini kako je trijumf nad timom SAD važniji od finala.

"Ovo je najveća stvar koju smo ikada uradili. Amerikanci su najkvalitetniji igrači na svijetu, ali mi imamo bolji tim. Mi smo trentutno najbolji na svijetu. Pobjeda nad SAD je važnija od finala".

XS
SM
MD
LG