Linkovi

Srpski pregovarački tim uputio protestno pismo Martiju Ahtisariju


U pismu se navodi da je u razgovoru sa članovima srpske delegacije 8. avgusta Ahtisari rekao da su Srbi krivi kao narod. Državni pregovarački tim smatra da to pokreće ozbiljna pitanja Ahtisarijeve nepristrasnosti u pregovorima i zateva odgovor i razjašnjenje.

Pismo je Ahtisariju upućeno 10. avgusta, a razjašnjenje izjave nije stiglo. Pregovarački tim je, prema rečima Slobodana Samardžića, bio uzdržan, strpljiv i taktičan i nije hteo da preduzima nikakve diplomatske akcije, ali je Marti Ahtisari posle takve izjave upao u drugu grešku - jer je do sada ignorisao' pismo koje su mu uputili. Time me je uveo u još dublju sumnju u njegove dobre namere, kazao je Samardžić.

Zahtev srpske strane da na Kosovu bude osnovano 12 novih opština sa srpskom većinom uslovljen je povećanim nadležnostima lokalnih vlasti i njihovim direktnim vezama sa Beogradom, izjavio je koordinator beogradskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić.

Srpski pregovarački tim očekuje da će ga UNOSEK neposredno obavestiti o razgovorima koje je specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari proteklih dana vodio u Prištini i da će biti upoznat sa time šta je albanskoj strani ponuđeno i šta su oni odgovorili.



XS
SM
MD
LG