Linkovi

Manjak ginekologa i akušera u Sjedinjenim državama


Neke trudnice u Americi imaju problem da pronađu ginekologa, odnosno akušera - koji bi ih porodio. Na primer, tri okurga u američkoj saveznoj državi Njujorku, trećoj po broju stanovnika, nema ni jednog akušera. Država Nebaraska identifikovala je manjak stručnjaka u 79 od ukupno 93 okruga.

Čak četrnaest odsto anketiranih članova Američkog udruženja akušera i ginekologa kažu da su prestali da asistiraju kod porođaja, jer su izdaci za osiguranje za slučaj nenamernih propusta u lečenju, tako visoki - da više ne mogu da ih plaćaju.

Akušeri kažu da je njihova specijalnost omiljenja meta sudskih parnica, pošto porotnici gaje velike simpatije prema majkama čija novorodjenčad umru ili su deformisana i često im dodele veoma visoke oštete. Izdaci za osiguranje koje plaćaju ginekolozi takođe se naglo povećavaju - čak i do 40 odsto godišnje.

Posao akušera i ginekologa je težak. Ko još želi da bude na dužnosti danonoćno, znajući pri tom da kolege sa drugom specijalizacijom dolaze do više novca, uz manje truda.

Ko onda porađa žene, u međuvremenu. Ne, nisu babice, ako ste to pomislili. Taj posao nikada nije bio popularan u Americi. Bolnički akušeri imaju tu ulogu. Oni pomažu svim porodiljama – i kod prevremenog rađanja, u slučaju da pacijentkinje nisu osigurane ili pak u slučaju da njihov lični akušer ne može da stigne do bolnice na vreme. Ovde ti bolnički akušeri imaju i svoje ime - zovu ih “trudbenici.”

Ipak, mora se reći i da jedan broj advokati i onih koji zastupaju interese potrošača tvrdi da zdravstvo preuveličava manjak akušera kako bi ubedio države da ograniče sudske procese u pogledu veličine odšetnih zahteva i osiguranja.

Do tada - trudnice u Nebaraski i Njujorku moraće malo da se potrude da nađu doktora koji će ih poroditi.

XS
SM
MD
LG