Linkovi

Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo snimak ubistva srpskih civila


Povodom objavljenog snimka ubistava srpskih civila počinjenih u Krajini 1995. godine u akciji "Oluja", srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odgovorilo je na 140 poziva u kojima su tražene informacije o tom zločinu.

Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da sudovi u regionu moraju da preuzmu deo posla oko utvrđivanja istine i kažnjavanja počinilaca zločina u bivšoj Jugoslaviji i zatim dodao da je Državnotužilaštvo Hrvatske zatražilo snimak ubistva srpskih civila, a tužilac Vladimir Vukčević obavešten je da je i državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo istragu povodom tog slučaja i da je zamenik tužioca predao Haškom tužilaštvu pomenuti snimak.

Vekarić kaže da je tužilaštvo u Srbiji spremno da nastavi da pomaže kolegama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ističe da ovakve situacije ne bi trebalo politizirati i očekuje da će saradnja omogućiti efikasnije privođenje pravdi ratnih zločinaca u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

O temi privođenja pravdi ratnih zločinaca razgovarali su predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i finska ambasadorka Ana Maija Korpi. Posle sastanka Ljajić je izjavio da Akcioni plan za hapšenje haških optuženika daje pozitivne efekte jer sada postoji bolja koordinacija i saradnja svih službi bezbednosti.

Vlada Srbije saopštila je danas da ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković "i drugi ratni zlikovci koji su počinili zločine nad Srbima" moraju odmah
biti uhapšeni i odgovarati pred sudom za svoje zločine.

"Snimci, koji van sumnje svedoče o zlodelima Dudakovića, za svaku državu moraju predstavljati osnov za neodložnu akciju policije i pravosudnih organa", navodi se u saopštenju.

Radio-televizija Srbije prikazala je sinoć video snimke na kojima se vidi kako Dudaković svojim vojnicima naredjuje da pale srpska sela u Bosanskoj krajini, u nastavku akcije "Oluja", 16. i 17. septembra 1995. godine. Vlada Srbije je u saopštenju navela da "u najkraćem roku moraju delovati nadležni organi Bosne i Hercegovine i ratne zločince privesti pravdi".

Video-snimak ratnih zločina nad Srbima koji su napuštali Krajinu tokom akcije hrvatske vojske "Oluja" avgusta 1995, prikazan je u petak uveče na beogradskim televizijskim stanicama. Na snimku se vidi kako pripadnici hrvatske parvojne formacije "Crne mambe" i odreda "Hamza" Armije BiH ubijaju krajiške Srbe.



XS
SM
MD
LG