Linkovi

Agasi se oprostio od Vašingtona i Leg Mejson Klasika


Jedan od najboljih tenisera svih vremena, Andre Agasi, poražen je već na startu ovogodišnjeg Leg Mejson Klasika, ovde u Vašingtonu. Njega je sa 6:4 i 6:3, za nešto manje od sat vremena igre, pobedio kvalifikant iz Italije, Andrea Stopini. U jednom od svojih poslednjih mečeva pred oproštaj koji je zakazao za ovogodišnji US Open, Agasi ni u jednom trenutku nije izgledao kao veliki šampion, ali ga je publika u DC-ju očekivano - ispratila ovacijama. Dan ranije Agasi je sa novinarima razgovarao o svojoj bogatoj karijeri i planovima za budućnost.

Andre Agasi pojavio se na svetskoj teniskoj sceni 1986. godine. Imao je dugu izblajhanu kosu i drečave majice, bio je pun samopouzdanja i drskosti. Mladog i prenaglašenog buntovnika, tinejdžeri su doživljavali kao rok zvezdu i bili fascirnirani njegovim agresivnim stilom igre i bezobzirnim ponašanjem na terenu. Kako je rekao na konfrenciji za novinare u Vašingtonu, činjenica da je počeo tako mlad bila je veliki plus.

«To je doprinelo da malo ranije preispitam samog sebe, nego što bi to verovatno učinio u normalnim okolnostima. U prinicipu, ja to smatram blagoslovom, ali uz neki malo drugačiji razvoj situacije, ne biste to nikom poželeli, zar ne? Kada se suočite sa samim sobom u ranom stadijumu života, pred vama su dva puta. Preživeti je jedno, ali napredovati na osnovu toga je nešto sasvim drugo … i ja sam izabrao da napredujem», kaže Andre Agasi.

Međutim, godine su ga konačno stigle. Zbog hronične povrede leđa izgubio je na brzini i fleksibilnosti, a povremene injekcije kortizona postale su uobičajena stvar. Igrač koji je nekada bio poznat po svojim rigoroznim treninzima prinuđen je da ih sada zameni produženim periodima odmora.

«Teško je ostati zdrav iz godine u godinu, sa svim testovima i turbulencijama koje donosi takmičenje. Ovaj sport je toliko atletski napredovao da je postao još veći izazov i u fizičkom smislu. Mentalno i emocionalno morate da investirate u sebe, ne možete karijeru da tretirate kao sprint, već morate da priđete verujući da ćete biti na najvišem nivou najduži mogući period i sve odluke treba da podredite tom cilju», dodaje Agasi.

Agasijevi rezultati u dvadestogodišnjoj karijeri govore sami za sebe. Osvojio je osam Grend Slem turnira i jedan je od samo pet tenisera u istoriji koji su uspeli da bar jednom osvoje Austrelijen Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open. Pre deset godina u Atlanti postao je i olimpijski šampion. Ima ukupno 60 ATP titula, od čega pet u Vašingtonu, na ukupno 17 nastupa.

Svakog dana, Agasi je sve bliži penziji, ali kako kaže, biće to interesantna tranzicija.

«Bilo je sjajno igrati tenis ceo svoj život, i za mene to nije samo zbogom sportu, biznisu ili udaranju teniske loptice. To je zbogom svim ljudima sa kojima sam se susretao. Počev od navijača, preko samog sporta, ostalih igrača, ja sam proživljavao nešto na toliko različitih nivoa. Tek tako da napustim sve to, verujte - nije mi nimalo lako», naglašava Agasi.

Otkad je najavio povlačenje, Agasi više ne dominira na teniskim terenima. Ispao je iz prvih 20 na ATP rang-listi i ove godine na 12 mečeva ima samo šest pobeda i isto toliko poraza. Međutim, kako kaže, nije tužan što završava karijeru i spreman je za sledeću fazu svog života.

«Ima mnogo toga što će mi nedostajati, ali ako budem radio kako treba, verujem da će to prerasti u nešto veće i bolje nego što sam se ikad nadao, kada je reč o stvarima koje ja najviše cenim. + Nedostajaće mi da igram tenis pred navijačima, sigurno. Nedostajaće mi treninzi i ljudi koji kroz ogradu gledaju kako vežbam, ali nisam siguran da mogu da kažem da sam tužan, jer zaista verujem da će moj život prerasti u nešto još bolje», smatra Agasi.

Do ovogodišnjeg Leg Mejson Klasika, Agasi je tokom dvedesetogodišnje karijere, u singlu ostvario 866 pobeda i doživeo 271 poraz. Samo od nagrada na turnirima zaradio je preko 31 milion dolara.

XS
SM
MD
LG