Linkovi

SAD: Meteorpolozi ne najavljuju zahlađenje



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_france_heat_workers_27jul06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Ovde u gotovo svim krajevima Sjedinjenih država i dalje beležimo rekordno visoke temperatrure, s tim što se talas vrelog vazduha sa Zapadne obale polako seli ka Atlantiku.

Očekuje se da će temperature rasti i danas i sutra. Velike vrućine traju već dve nedelje uzastopno. Iz Frezna u Kaliforniji, gde je šest dana uzastopno živa u termometru prelazila 43. podeok na Celzijusovoj skali - do Farga, u Severnoj Dakoti, gde je juče zabeleženo rekordnih 45. Toplotni talas je ostavlja za sobom i ljudske žrtve. Samo u Kaliforniji, 141 osoba je umrla za dve sedmice. među žrtvama je i šezdesetogodišnji muškarac iz Sakramenta koji je živeo u stanu bez erkondišna.

«U vrlo kratkom vremenskom periodu mogu da vam zakažu organi, jer je temperatura toliko visoka da, grubo rečeno, kuva proteine unutar ljudskog tela», kaže doktor Valas Karter.

Čak i kratko izlaganje velikoj vrućini može da bude opasno. U Oklahomi, dvogodišnji dečak zaradio je na stopalima opekotine drugog stepena, kada je bos stao na metalni poklopac šahta. Njegova majka kaže da je celu noć preplakao.

Na poklopcu šahta tog dana izmerena je temperatura od čak 63 stepena. Na dečijem igralištu u Oklahoma sitiju izmereno je 38 stepeni tokom dana, dok je temperatura na velikim plastičnim točkovima dostigla zastrašujućih 72 stepena Celzijusa. Ekstremne vrućine takodje mogu da uzrokuju i druge vremenske nepogode.

«Svakako, kada se dostigne ova vrućina i vlažnost vazduha, posejano je seme jakih i veoma snažnih oluja», kaže meteorolog Berni Rejno.

Na istoku zemlje već su viđene jake kiše i tornada, a još veća vrućina tek dolazi...

XS
SM
MD
LG