Linkovi

Irski ples zabava privlačna za najšire slojeve


Svetski uspeh plesnih trupa «Riverdance» i «Lord of the Dance» pretvorio je irski ples u zabavu privlačnu za najšire slojeve. Danas su plesne škole pune mladih polaznika željnih da nauče živahni ali komplikovani ples.

Kao i kod mnogih drugih, interesovanje Sijere O Kif za irski ples probudilo se nakon što je odgledala jednu zaraznu plesnu predstavu.

«Krenula sam na časove pošto sam na televiziji videla film o irskom plesu. Videla sam ljude koji učestvuju u predstavi i pomislila – želim to daradim, izgleda beskrajno zabavno»

Naravno, da bi se ples savladao potrebno je mnogo vežbe. Rebeka Marklan i dalje se seća svog prvog časa.

«U početku je bilo veoma teško. Prvog dana su nam pokazali jedan od osnovnih koraka. Sećam se da sam pomislila – Bože, kako ću ikada zapamtiti sve ovo? Onda prosto naviknete na korake, sve predje u rutinu.»

Polaznici koji žele da se takmiče moraju da završe kurseve kod instruktora sa diplomom organizacija poput Irske plesne komisije ili
Kongresa irskih profesora plesa.

Šon Kalkin je osnivač «Kalkin» škole irskog plesa

«Ono što želimo da naučimo decu i odrasle polaznike jeste ideja da morate da slušate muziku, tempiranje i ritam su najvažniji. Posle toga pričamo o položaju stopala gde prsti idu napred, pete nazad, načinu ukrštanja nogu, plesanju na vrhovima prstiju. Za solo ples želimo da postignemo kontrolu gornjeg dela tela.»

Beskompromisna preciznost i spektakularna brzina daju irskom plesu veliku živahnost. Plesači moraju da ukrute ruke i gornji deo tela, tako da publika može da se fokusira na brze i komplikovane pokrete nogu.

«Kod irskog plesa najbitnije su noge, kako pokrećete kolena i članke, da li udarate ritam jasno i čvrsto, da li ste pravilno postavili stopala i da li plešete na prstima. Stoga su ruke zapravo samo smetnja, jer odvraćaju pažnju od lepote irskog plesa, solo plesa».

Plesači Kalkin škole mesecima su vežbali za šampionat južne regije održan prošlog decembra, što je prvi korak ka severnoameričkom takmičenju, a zatim i svetskom šampionatu.

Plesači iz Engleske, Irske, SAD, Kanade, Australije i Novog Zelanda nadmetaće se za titulu na Svetskom šampionatu u irskom plesu koji se održava u Dablinu. Takmičenje južnih američkih država održano je u Dalasu u Teksasu gde se okupilo oko 1200 plesača iz 12-ak američkih država. Rasel Biton, direktor takmičenja za južne države, objašnjava šta su kriterijumi sudija.

«Sudije vode računa o nekoliko osnovnih stvari. Prvo tu je ritam,da li plesači pokretima prate ritam muzike, zatim ocenjujemo držanje od struka naviše, da li su ruke i telo lepo ispravljeni... Gledamo rad nogu, da li su stopala ispravno postavljena, a počinjemo da gledamo i individualne odlike i specifičnosti plesača»

Plesači nose dve vrste obuće za dve vrste plesa– tvrdu i meku. Vrhovi i pete tvrde obuće stvaraju ritmične i brze udarce po podu, a takva obuća nosi se za plesanje poskočica. Meke cipele vezuju se od prstiju do članaka i ne stvaraju nikakav zvuk na plesnom podijumu. Plesačica Korin Mekoloud kaže:

«Mnogo volim meke cipele zbog toga što u njima možete da se odignete od zemlje, skočite visoko i osećate se kao da letite...»

«Volim predstave jer vam daju priliku da se zabavljate i plešete bez pritiska. Ali volim i takmičenja, jer tu vlada veliko uzbudjenje»

Za Sijeru O Kif, naporno vežbanje se isplatilo u Dalasu. Zauzela je četvrto mesto na šampionatu južne regije, čime se kvalifikovala i za svetsko i severno-američko prvenstvo.



XS
SM
MD
LG