Linkovi

Da li Bušova administracija može da odgovori na brojne globalne krize?


Administracija predsednika Buša suočena je sa nizom simultanih spoljnopolitičkih kriza - geografski rasprostranjenih od Bliskog istoka do Korejskog poluostrva. Američka vojska je već ozbiljno opterećena obavezama u Iraku i Avganistanu, pa neki stručnjaci za međunarodnu politiku kažu da predsednik Buš nema na raspolaganju toliku fleksibilnost da odgovori novim globalnim izazovima- od novih sukoba na Bliskom istoku preko pogoršanja bezbednosne situacije u Avganistanu... do tekućeg nasilja u Iraku,Administacija predsednika Buša uhvaćena je u vrtlog globalnih kriza.

Ken Polak, stručnjak za Bliski istok na Brukingsovom institutu u Vašingtonu smatra da nema sumje da čitav niz problema na planu inostrane politike, sa kojim je suočena administracija predsednika Buša, uz tekući rat u Iraku i tamošnje nevolje, ograničavaju administraciji slobodu manevrisanja..

On i drugi eksperti za inostranu politiku kažu da je Bušova administracija suočena sa tako dugom listom svetskih problema da je izgubila moć koju je svojevremeno imala u inostranoj politici. Izrael i ekstremistička grupa Hezbolah u Libanu sve se žešće napadaju.

Iran nije odgovorio na zahtev da suspenduje svoj nuklearni program, a bombaši samoubice u Avganistanu usvajaju taktiku iračkih pobunjenika. Istovremeno, rat u Iraku i dalje besni, a neki smatraju da su Sjedinjene Države izgubile dobar deo medjunarodne podrške za napore u izgradnji demokratije u tom regionu.

Lorens Korb je bio pomoćnik sekretara za odbranu predsednika Ronalda Regana.
”Doktrina predsednika Buša propala je na suočavanju sa realnošu. Nemoguće je voditi preventivne ratove protiv svih svojih neprijatelja“, kaže Korb.

Jedan broj stručnjaka ukazuje na to da zemlje poput Irana i Severne Koreje koriste priliku za, kako je one vide, slabu poziciju Sjedinjenih Država.

Daniel Pletka je podpredsednik odseka za međunarodne studije u vašingtonskom institutu American Enterprise:

”Percepcija drugih - posebno zemalja koje imaju interese suprotne američkim - je da smo zaglibljeni, izmoreni i zapleteni u Iraku i da je sada dobar momenat da testiraju snagu i odlučnost Amerike“, smatra Pletka.

Severna Koreja je nedavno izvršila probu sedam raketnih projektila. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je usvojio rezoluciju kojom se zahteva da Pjonhgjang suspenduje svoje balističke testove, ali ipak, bivši visoki funkcioner Stejt Departmenta, Rendal Šrajver, veruje da administracija predsednika Buša nije dovoljno fokusirana diplomatijom u Aziji:

”Mislim da nije tajna da rat na Bliskom istoku, uz ostale izazove sa kojima se suočavamo, oduzima vreme, pažnju i resurse. Medjutim, ja mislim da Azija mora da bude prioritet“, kaže Šrajver.

Funkcioneri Bušove administracije kažu da su Sjedinjene Države u mnogo boljoj diplomatskoj poziciji sada, nego što su bile u vreme prvog Bušovog predsedničkog mandata. Diplomate su angažovane u mnogo agresivnijoj multilateralnoj diplomatiji nego ikada ranije, ali većina stručnjaka za inostranu politku saglasna je da Bušova administracija trenutno ima toliko preuzetih obaveza širom sveta, da možda nije u stanju da deluje unilateralno, kao što je to činila u prošlosti.

XS
SM
MD
LG