Linkovi

Zidanu "Zlatna lopta" i pored isključenja u finalu


Za najboljeg igrača 18. Svetskog prvenstva u fudbalu proglašen je francuski reprezentativac Zinedin Zidan.

Iako je isključen u finalu Mondijala, u kome je svoj tim doveo u vođstvo golom iz jedanaesterca pre nego što su Italijani izjednačili a potom i slavili sa "bele tačke", Zidan je od strane novinara koji su pratili turnir dobio 2012 poena, te je tako osvojio "Zlatnu loptu" ispred drugoplasiranog člana šampionskog tima, FabijaKanavara koji je dobio 1977 bodova, te trećeplasiranog Andree Pirla iz Italije sa 715 poena.

Bufonu nagrada "Lav Jašin"

Za najboljeg golmana fudbalskog prvenstva sveta u Nemačkoj proglašen je čuvar mreže novih šampiona planete, Đanluiđi Bufon.

Ovaj 28-godišnji reprezentativac Italije, kome je u finalu nedostajalo još 57 minuta "mirne mreže" ne bi li oborio rekord Valtera Zenge koji je svojevremeno na Svetskom prvenstvu 517 minuta bio bez primljenog gola, kapitulirao je na Mondijalu 2006 samo dva puta: najpre kada ga je u meču sa SAD savladao saigrač Zakardo, a potom i Zian sa "bele tačke".

Lipi: "Smirenom igrom do trofeja"

Strateg italijanske reprezentacije, Marćelo Lipi, trijumfalno je okončao svoju priču na Mondijalu u Nemačkoj pošto je njegov tim stigao do trona bez da je primio gol iz igre.

“Što smo više napredovali kroz ovaj turnir, sve više smo postajali svesni da možemo da ga osvojimo. Samopouzdanje je raslo iz meča u meč, naročito kada smo savladali Nemačku na stadionu koji im je tradicionalno odgovarao. Kada je na red došlo finale, ostali smo smireni i uz velku pomoć naših navijača došli do pobede, naglasio je Lipi.

Govoreći o isključenju kapitena francuske reprezentacije, strateg "azura" je rekao:

“Veliki sam navijač Zidana, ali je četvrti sudija dobro video šta se desilo na terenu. Bizarno je kada se jedna takva karijera završi takvim isključenjem, ali i to je fudbal. Što se mene tiče, uživam u ovom trenutku. Nikada ranije nisam bio svetski prvak, uz osmeh je istakao Lipi, dodajući da je bio "siguran da će doći do pobede kada su njegovi izabranici dobro izveli prvi jedanaesterac.

Domenek: Materaci je zaslužio nagradu za najboljeg igrača

Rajmond Domenek, selektor reprezentacije Francuske koja je u finalu Svetskog prvenstva poražena od Italije, nije mogao da suždri emocije kada se obratio novinarima posle neuspeha u Berlinu:

“Ovo je veliko razočarenje. Spremali smo se da pružimo svoj maksimum, bili smo bolji od rivala, naročito kada su na red došli produžeci, ali su nas neki detalji "izbacili iz takta". Povreda Vijere i isključenje Zidana su nas omeli našim planovima. Tužno je što se jedna takva karijera, kakvu je imao "Zizu", završila na onakav način, mada mislim da je nagrada za najboljeg igrača utakmice otišla u pogrešne ruke. Po meni, Materaci je bio taj koji je ostavio najjači utisak - dao je gol i isprovocirao je Zidana, ironično je zaključio Domenek, koji je istakao da njegovi igrači "ipak imaju čime da se ponose".

Klose "kralj strelaca"

Nemački reprezentativac Miroslav Klose okončao je Svetsko prvenstvo kao najbolji golgeter šampionata, postigavši na turniru pet golova.

Po tri puta su mreže rivala zatresli Anri i Zidan (Francuska), Tores (Španija), Podolski (Nemčka), Maksi Rodrigez (Argentina), Ronaldo (Brazil) i Krespo (Argentina), dok su po dva gola na Mondijalu u Nemačkoj postigli Italijani Toni i Materaci, Španac Vilja, Nemac Švajnštajger, Francuz Vijera, Čeh Rosicki, Australijanac Kehil, Kostarikanac Vančop, Meksikanac Bravo, Delgado i Tenorio iz Ekvadora, Poljak Bosacki, Englez Džerard, Dindan iz Obale Slonovače, te Ukrajinac Ševčenko, Švajcarac Frej, Brazilac Adrijano i Portugalac Maniš.

Kad predsednik države reaguje zbog crvenog kartona

Isključenje Zinedina Zidana u finalu šampionata planete nije ostavilo ravnodušnog ni predsednika Francuske, Žaka Širaka, koji je prisustvovao utakmici u Berlinu.

“Ne znam šta se tačno desilo uoči tog crvenog kartona, ali moram da istaknem da imam poštovanje prema čoveku koju predstavlja sve vrline sporta, koji ima ljudske kvalitete kakve drugi mogu samo da zamisle i koji je proslavio francuski sport. Na kraju krajeva, i samu Fracusku. Zidan je u minulim godinama mnogo učinio i za naš sport i za našu državu i ja samo mogu da mu se na svemu tome zahvalim, rekao je Širak.





XS
SM
MD
LG