Linkovi

Savet bezbednosti UN-a održao hitnu raspravu posvećenu situaciji na Bliskom istoku


Palestinski predstavnik optužio je Izrael da je iskoristio otmicu jednog izraelskog vojnika kao izgovor za dugo planiranu vojnu ofanzivu.

Stalni palestinski posmatrač u UN, ambasador Rijad Mansur, u petakje izraelsku operaciju u Gazi opisao kao «flagrantnu vojnu agresiju». U oštro sročenom obraćanju Savetu bezbednosti, on je izneo tvrdnje da je vojna ofanziva bila planirana, i da je njen cilj da se «sabotira» jedinstvo Palestinaca.

«Pre nego što je izraelski vojnik 25. juna zarobljen u vojnom punktu na granici Gaze, Izrael, okupatorska snaga, već je objavio niz pretnja i deklaracija o svojoj nameri da pokrene veliku invaziju Pojasa Gaze.»

Mansur je pozvao Savet bezbednosti da osudi izraelsku operaciju, naredi hitno okončanje neprijateljstava, preduzme korake za zaštitu civila i zatraži puštanje na slobodu palestinskih funkcionera koje je Izrael uhapsio.

Izrael je, medjutim, vatreno branio svoje postupke. Zamenik izraelskog ambasadora u UN, Danijel Karmon, preneo je Savetu da su preduzete sve moguće mere da se spreči ugrožavanje palestinskih civila i da se olakša humanitarna situacija u regionu. No, on je takodje upozorio da Izrael sada smatra da je povlačenje iz Gaze bila greška.

Izrael se povukao iz pojasa Gaze prošlog avgusta, u nadi da će se time otvoriti nove mogućnosti i uliti nova energija u mirovni proces. Umesto toga, palestinski odgovor bio je ostvarenje izraelskih strahova – porast u broju terorističkih napada. Gaza je sada baza terorista, koju aktivno podržava izabrana vlada Hamasa. Izrael je pod napadima iz dana u dan»

Američki ambasador u UN, Džon Bolton, izjavio je da bi najbolji način da se okonča ofanziva bilo hitno oslobadjanje zarobljenog izraelskog vojnika. On je optužio Siriju i Liban da podgrevaju tenziju u regionu, i apelovao na sirijskog predsednika Bašira al Asada da pomogne u rešavanju krize.

«SAD čvrsto veruju da je preduslov za rešenje ovog konflikta da vlade Sirije i Irana prestanu da igraju ulogu sponzora terorizma, i nedvosmisleno osude akcije Hamasa, ukljućujući i ovu otmicu».

Arapske zemlje kasno sinoć su zatražile zasedanje SB, i više od 25 zemalja pridružilo se kritikama izraelske ofanzive. Medjutim, palestinski predstavnik nije predložio nikakvu rezoluciju te je sastanak završen bez zaključaka. SAD su u ranijim slučajevima ulagale veto na nacrte rezolucija SB o Izraelu, tvrdeći da one nisu dovoljno «izbalansirane».



XS
SM
MD
LG