Linkovi

Jelena Janković izbacila Venus, Ana Ivanović bolja od Safine


Najbolje teniserke Srbije Ana Ivanović i Jelena Janković, pridružile su se Novaku Đokoviću u 4. kolu ovogodišnjeg Vimbldona. Janković, postavljena za 26. nosioca priredila je do sada najveće iznenađenje u konkurenciji teniserki, pošto je eliminisala trostruku šampionku i braniteljku titule od prošle godine, Amerikanku Venus Vilijams, dok je Ivanović, 19. nositeljka, pobedila 14. u žrebu, Ruskinju Dinaru Safinu.

Do najvećeg uspeha na Vimbldonu u karijeri, Jelena Janković je stigla posle velike borbe na terenu broj dva, poznatom po nadimku "Groblje šampiona". Ona je dobila prvi set u taj-brejku 10-8, spasivši jednu set loptu, a kada je Venus izjednačila na 1:1 u setovima (6:4) i povela sa 2:0 u trećem - pokazala je veliku odlučnost i istrajnost. Dvadeset-jednogodišnja Beograđanka vratila je brejk u četvrtom gemu odlučujućeg seta, spasila dve brejk lopte u sedmom, a onda oduzela servis Amerikanki u osmom. Janković nije uspela da dođe do meč lopte na svoj servis, ali je posle tri propuštene šanse na servis zvanične šampionke, dočekala 54. neiznuđenu grešku protivnice i posle skoro dva i po sata igre, sa 6:4 ostvarila plasman u osminu finala, gde je očekuje 9. nosilac, Ruskinja Anastasija Miškina.

Ana Ivanović izgubila je prvi set u duelu sa Safinom – 3:6, ali je drugi osvojila u taj-brejku 7-3, a onda sa 6:1 lako privela meč kraju. Posle skoro dva sata igre, Ivanovićevu sada očekuje duel sa najboljom teniserkom sveta – Francuskinjom Ameli Morezmo, koju je uspevala da pobedi – jednom prošle i jednom ove godine. Pobednica tog duela, u četvrtfinalu ide na pobednicu meča Janković – Miškina, tako da postoji mogućnost da se dve teniserke iz Srbije sretnu u borbi za polufinale.

Uspešan dan imali su i srpski teniseri koji se takmiče u dublu. Šesti nosiocai Nenad Zimonjić i Fabris Santoro plasirali su se u treće kolo u konkurenciji parova, baš kao i Dušan Vemić i njegov partner Gruzijac Labadze. Poražen je jedino Novak Đoković, sa italijanom Braćijalijem i to u duelu sa 15. nosiocima Argentincima Garsijom i Prijetom.

Kod teniserki, pobede su ostvarile još i Ruskinje Marija Šarapova i Elena Dementijeva, dok je vest dana u muškoj konkurenciji eliminacija Andrea Agasija. U verovatno poslednjem meču na Vimbldonu u karijeri, 36-godišnji Amerikanac izgubio je od drugog tenisera sveta, Španca Rafaela Nadala – 7:6 (7-5), 6:2 i 6:4. Mario Ančić dobio je Švajcarca Vavrinku, u nastavku meča, koji je prekinut sinoć, tako da će on biti rival Novaka Đokovića u osmini finala, a najveće iznenađenje priredio je ljubimac domaće publike 19-godišnji Škot Endi Marej, koji je u tri seta (7:6 (7-4), 6:4, 6:4), izbacio finalistu u poslednje dve godine, Amerikanca Endija Rodika. Rus Dimitri Tursunov, eliminisao je petog nosioca, Hrvata Ivana Ljubičića, koji je vodio 2:0 (7:5 i 6:4), ali je Rus dobio sledeća tri (6:1, 7:6 (8-6) i 6:2). U osminu finala plasirali su se još Australijanac Lejton Hjuit, Španac David Ferer, Finac Jarko Nieminen i Gruzijac Irakli Labadze.

XS
SM
MD
LG