Linkovi

U polufinalu Nemačka - Italija


Fudbalska reprezentacija Nemačke prvi je polufinalista Svetskog prvenstva pošto je u Berlinu bila bolja od Argentine nakon izvođenja penala. U vrlo tvrdoj utakmici sa malo prilika za gol, "gaučosi" su bili za nijansu bolji, ali je Jens Leman, čuvar mreže "pancera", u odsudnim trenucima bio na visini zadatka. Prvo poluvreme je bilo ekstremno dosadno, sa samo jednom pravom prilikom za gol. U 16. minutu Balak je sa desetak metara šutrao glavom, ali je lopta završila kraj gola. Argentinci su diktirali tempo, ali nisu ozbiljnije pretili Lemanu.

Tek što je počelo drugo poluvreme, "gaučosi" stiču prednost. Rikelme je centrirao iz kornera, a Ajala je udarcem glavom zatresao mrežu. Nemci su pojačali tempo i reuzeli inicijativu, dok su se izabranici selektora Pekermana trudili da što više uspore igru. Međutim, Maksi Rodrigez na drugoj strani u 73. minutu propušta najbolju priliku u tom delu igre kada je malo iskosa sa desne strane pogodio spoljni deo gola.

Ipak, deset minuta pre kraja do tada neprimetni Klose udarcem glavom poravnava rezultat nakon što je Balak nabacio loptu sa leve strane, a Borovski je sa ivice kaznenog prostora prosledio do najboljeg strelca Mondijala.

Argentinci su imali nešto više od igre u produžecima, ali ponovo su izostale šanse za gol. Malo je nedostajalo da u 115. minutu Koloćini sa 40 metara savlada istrčalog Lemana, ali je lopta pogodila prečku i odbila se van terena. Jens Leman je prilikom izvođenja penala zaustavio šuteve Roberta Ajale u drugoj i Estebana Kambijasa u četvrtoj seriji, a kako su Nevil, Balak, Podolski i Borovski bili sigurni izvođači, domaćin Mondijala se plasirao među četiri najbolje selekcije.

Protivnik reprezentacije Nemačke u polufinalu Svetskog prvenstva u fudbalu biće selekcija Italije koja je u Hamburgu lako izašla na kraj sa Ukrajinom u drugoj utakmici četvrtfinalnog programa. "Azuri" su prikazali dobru igru, možda i najbolju u dosadašnjem delu takmičenja, a debitant na Svetskim šampionatima nije mogao više osim da ostavi solidan utisak.

Đanluka Zambrota bio je centralna figura prvog dela igre jer je zahvaljujući njemu Italija imala minimalnu prednost. Njegov šut sa oko 25 metara bio j neuhvatljiv za golmana Šovkovskog i činilo se da će posle rano primljenog pogotka Ukrajina zaigrati riskantnije. Naravno, "azuri" nisu dozvolili protivniku da se razmahne i agresivnom igrom na sredini terena su u većem delu kontrolisali meč.

Odlično su Ukrajinci započeli nastavak susreta. U 50. minutu Husin je glavom sa pet metara dobro šutirao, ali je Bufon sprečio pogodak, baš kao i osam minuta kasnije kada je Husev tukao sa 7-8 metara. Kazna za promašaje stigla je samo minut kasnije kada je Toni glavom sa par metara povisio prednost posle centaršuta Totija. Napadač Fiorentine se još jednom upisao u strelce, ovaj put nakon prodora Zambrote po levoj strani.

Do kraja susreta su izabranici Olega Blohina pokušavali da ublaže poraz, imali nekoliko dobrih šansi, ali je na golu Italije bio sjajni Bufon koji je svaki put izlazio kao pobednik.


XS
SM
MD
LG