Linkovi

Putin traži nove razgovore sa SAD o glavnim pitanjima smanjenja naoružanja



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_russia_putin_27jun06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Predsednik Putin predlaže započinjanje novih razgovora o zameni Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, skraćeno START-a, koji ističe2009. Sporazum koji su 1991. potpisali Sjedinjene Države i tadašnji Sovjetski Savez, predviđa da obe strane znatno smanje svoje strateške nuklearne arsenale. Predsednik Putin je izrazio bojazan da napori u vezi sa razoružanjem, kako je doslovno rekao, «efektivno stagniraju», dodavši da se za to ipak ne može okriviti Rusija. Putin je pozvao Sjedinjene Države da se vrate za pregovarački sto. Njegov govor je mogao da se čuje u jednom od retkih televizijskih prenosa obraćanja predsednika Putina ruskim diplomatama, u kojem je on izneo svoju viziju inostrane politike zasnovanu na, kako je rekao, jednakim pozicijama i sveopštim principima međunarodnih zakona.

Ruski predsednik je rekao da je uveren da je dijalog, a ne izolacija jedne ili druge države, ono što rešava krize kao što je ova koja se odvija na Zapadu u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Rusija kao glavni ekonomski saveznik Irana, opire se pritisku Zapada da podrži sankcije Ujedinjenih nacija Teheranu, ako ne obelodani u potpunosti prirodu svog nuklearnog programa i ne garantuje da će da prekine sporno obogaćivanje uranijuma. Vašington se pribojava da bi Teheran mogao da upotrebi obogaćeni uranijum za pravljenje nuklearnog oružja. Predsednik Putin je rekao diplomatama da ultimatumi služe jedino za dovođenje situacije u ćorsokak. On je takođe zatražio od diplomata da neprekidno imaju u vidu Bliski istok i ceo Azijskopacifički region.

Ruski predsednik se takođe založio za inostranu politiku jednakosti i uzajamnog poštovanja sa Sjedinjenim Državama. On je proteklih godina u nekoliko navrata napominjao da Zapad Rusiji često daje lekcije, umesto da joj ukaže poštovanje ili je sasluša. To je ponovo došlo do izražaja prilikom predsednikovog pokušaja da umanji značaj nedavni kritika povodom odluke Rusije da pređe na tržišno zasnovane dogovore o isporuci gasa sa susednim zemljama, kao što je Ukrajina.

Predsednik Putin je rekao da je kritikovanje politički motivisano i zasnovano na, kako se izrazio, zastarelom shvatanju i predrasudama prema Rusiji, dodavši da nisu svi spremni za tako brz ekonomski oporavak Rusije. Ruski predsednik se obratio diplomatama nešto više od dve nedelje pre održavanja samita Grupe 8 u Sankt Peterburgu, koji će se prvi put održati u Rusiji.

XS
SM
MD
LG