Linkovi

Majami šampion prvi put u istoriji, Dvejn Vejd MVP finala


Za razliku od prošle sezone, ovogodišnje finale NBA plej-ofa završila se posle šest utakmica. Majami je ostvario i četvrti trijumf zaredom, prvi na strani u ovoj seriji, i prvi put u 18-godina dugoj istoriji kluba postao šampion najjače košarkaške lige na svetu. Jedan od najboljih trenera NBA lige, Pet Rajli, takođe je čekao 18 godina na peti šampionski prsten, Šakilu O'Nilu je ovo četvrta titula, a prva za Dvejna Vejda, koji je sasvim zasluženo proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Baš kao i cela finalna serija, šesti meč je počeo vrlo dobro po Dalas, koji je imao dvocifrenu prednost u uvodnoj četvrtini, ali se Majami vratio u drugom "kvoteru" i praktično kontrolisao rezultat do kraja. Dvejn Vejd je ubacio 36 poena, uz 10 skokova, 5 asistencija, 4 ukradene lopte i 3 blokade, dok su se najbolji strelci domaćih mučili, pogotovo Džejson Teri, koji je od 25 pokušaja iz igre pogodio samo 7, za ukupno 16 poena. Dirk Novicki je završio sa 29 koševa i 15 skokova, a Džeri Strekhaus ubacio 12 poena, uključujući i trojku koja je približila Mevse na "pola koša" minut i po pre kraja. Međutim, izgubljena lopta Erika Dampjera (18 sekundi pre kraja), skupo je koštala Dalas, kome su dva promašaja Vejda sa penala desetak sekundi pre završetka pružila još jednu priliku. Poslednji pokušaj Džejsona Terija za tri poena i eventualni produžetak bio je neuspešan i slavlje gostiju sa Floride je počelo. Među najsrećnijima, Geri Pejton, koji je sa tri tima došao do finala i prve titule u 38. godini života i dve godine mlađi Alonzo Morning, koji je na putu do prvog šampionskog prstena prošao kroz 13 profesionalnih sezona, dva povratka iz penzije i transplantaciju bubrega. MVP finalne serije, objasnio je na konferenciji za novinare šta ga je motivisalo:

"Ne želim da kažem da sam nosio ovaj tim na svojim leđima, ovo je zajednički uspeh. Već dugo i trener i svi mi govorimo da smo 15 jakih momaka. Činjenica je da su mi pružili priliku, jer je lopta najčeđće bila kod mene, a ja sam imao volje da pokažem ljudima da nisu u pravu i da me ne zanima šta pričaju o meni. Na početku serije, govorili su da nemam šut, ne znam odakle im to. Dokazao sam im da nije tako i da umem da igram ovu igru. To je ono što me je nosilo, želeo sam da dokažem mnogima da nisu u pravu", zaključio je Vejd, koji je na šest utakmica finalne serije imao prosek od skoro 35 poena (34,7), 8 skokova (7,8), 4 asistencije (3,8) i 3 (2,67)ukradene lopte.

Dalas - Majami 92:95 (4-2)

Dvorana: "Ameriken Erlajns Centar". Gledalaca: 20.522. Sudije: Raš, Kroford, Dževi.
DALAS: Novicki 29, 15 sk, Teri 16, 5 as, Hauard 14, 12 sk, 4 ukr. lop, Stekhaus 12, Danijels 12, Heris 6, 4 as, Diop 2, 4 sk, 2 bl, Dampjer 1, 8 sk, Grifin, Ilunga-Mbenga, Armstrong, Van Horn.
MAJAMI: Vejd 36, 10 sk, 5 as, 4 ukr. lop, 3 bl, Haslim 17, 10 sk, Voker 14, 11 sk, O'Nil 9, 12 sk, Morning 8, 6 sk, 5 bl, Pouzi 6, 5 sk, Vilijams 3, 7 as, Pejton 2, 2 as, Š. Anderson, D. Anderson, Dolijak, Kapono.

XS
SM
MD
LG