Linkovi

Petersen: Uskoro rešenje kosovskog pitanja


Šef civilne uprave UN-a na Kosovu, Soren Jesen-Petersen, posetio je danas Brisel gde je , tokom susreta sa evropskim i NATO zvaničnicima, isakazao uverenje kako će uskoro biti nađeno rešenje za kosovsko pitanje - da je proces na pravom putu, proces u kojem se očekuje veća i konstruktivnija uloga Beograda.

Sada već odlazeći šef UNMIK-a, napušta misiju svestan da je reč o izuzetno teškom i važnom trenutku određivanja kosovske budućnosti - i pored toga, Petersen je uveren da je Kosovo "na pravom putu"- da proces pregovora o konačnom statusu teče pod kontrolom posrednika Marti Ahtisarija, te da je većina Albanaca na Kosovu svesna da "svi putevi vode preko standarda", posebno preko trajne zašite manjina. On najavljuje da će naredne srede u Nujorku informisati Savet bezbednosti o "značajnom napretku" načinjenom u pravcu primene standarda međunarodne zajednice.

Međutim, za Petersena postoji još uvek mnogo izazova - jedan od njih je da se nije daleko odmaklo u približavanju kosovskih Srba ukupnom procesu. Za žaljenje je da ih Beograd još uvek ne ohrabruje u tome, što je loša usluga kosovskim Srbima - On se susreo sa mnogima od njih - oni žele da ostanu na Kosovu- tamo su rođeni, a da bi ostali, moraju uzeti učešća u određivanju kosovske budućnosti. Najveći doprinos Beograda stabilnosti Kosova i regiona bi mogao da bude ako dozvoli kosovskim Srbima da učestvuju u institucijama, uveren je šef UNMIK-a.

Visoki predstavnik EU , Havijer Solana je, sa svoje strane, ponovio kako je Srbija- odnosi s njom, njena stabilnost i proces intergacija sa evropskim insdtitucijama, za Brisel od posebne važnosti- on kaže da bi želio da Unija ima sa Beogradim "najbolje moguće odnose". Za Srbiju misli da je u samom temelju evropske stabilnosti, želeći da je što pre vidi u porodici evropskih nacija. Međutim, pre toga, zemlja mora da prođe put koji je prošla i Hrvatska - da na delu dokaže punu saradnju sa Hagom.



XS
SM
MD
LG