Linkovi

'Plavi' poraženi u prvom nastupu na Mondijalu


Fudbalska reprezentacija Srbije i Crne Gore poražena je od Holandije 0:1. Pobednika je odlučio gol Arjena Robena u 18. minutu meča.

Ovo je bio šesti uzastopni poraz SCG od Holandije, koja je se trijumfom sa 3 boda izjednačila na tabeli sa selekcijom Argentine. Gaučosi su u subotu pobedili Obalu Slonovače 2:1.

SCG 16. juna igra protiv Argentine u Gelzenkirhenu.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore Ilija Petković ocenio je da je njegov tim danas nezasluženo izgubio.

"Tužno je kada izgubite na način kao što smo mi danas. Počeli smo obazrivo, a gol smo primili na način na koji smo predvideli, ali opet nismo uspeli da ga sprečimo. Sportski čestitam Holandiji, ali ne i igrački pošto nas nisu nadigrali", rekao je Petković na konferenciji za novinare posle utakmice.

Petković je, medjutim, ocenio da SCG nije izgubila šanse za plasman u osminu finala takmičenja.

"Probaćemo da sa Nemanjom Vidićem konsolidujemo odbranu. Nema više kalkulacija. Biće teško, ali nije nemoguće", rekao je Petković koji nije želeo da komentariše svoju odluku da utakmicu počne sa Nenadom Djordjevićem u timu umesto sa do sada standardnim Ognjenom Koromanom.

Selektor "plavih" je priznao da njegov tim večeras nije odigrao dobro u napadu, ali je ocenio da je rano za radikalne promene.

"Noć je za razmišljanje, a dan za odlučivanje. Ne treba kulu rušiti odmah. Danas smo probali sa izmenama, stvarali prilike, ali nismo uspeli da postignemo gol", rekao je Petković.

Kolega iz protivničkog tabora Marko van Basten izjavio je da je pobeda vrlo bitna za njegov tim, posebno zato što je ostvarena protiv dobrog protivnika, u teškim uslovima, pošto se utakmica igrala na skoro 30 stepeni Celzijusa.

"Vrlo smo srećni zbog pobede. Igrali smo protiv jakog protivnika, koji nije poražen u kvalifikacijama. Priznajem da sam se na početku znojio od sunca, a posle od problema", rekao je Van Basten.

Najbolji igrač utakmice i strelac jedinog gola Arjen Roben ocenio je da je pobedu njegovoj ekipi doneo rani gol postignut u 18. minutu utakmice.

"Znali smo da će biti teško, ali smo počeli veoma dobro i rano postigli gol, a uspeli smo da kasnije zadržimo napade SCG koja je imala svoje prilike. Prijaju mi komplimenti da sam odigrao najbolje, ali mi je od ličnih priznanjanja, bitnije da osvojim Svetskoprvenstvo", rekao je Roben.

SCG - Holandija 0:1 (0:1)

Stadion: “Central”, Lajpcig. Gledalaca: 37.216. Sudija: Markus Merk (Nemačka) Žuti kartoni: SCG – Stanković, Koroman, Dragutinović, i Gavrančić. Holandija - Van Bronkhorst i Hejtinga.

SCG: Jevrić; Gavrančić, Nenad Djordjević (Koroman 42), Krstajić, Dragutinović, Nadj, Duljaj, Stanković, Predrag Djordjević; Kežman (Ljuboja, 66), Milošević (Žigić, 46).

Holandija: Van der Sar; Hejtinga, Oejer, Matejsen, Van Bronkhorst; Van Bomel
(Deni Landzat, 60), Snejder, Koku; Van Persi, Van Nistelroj (Kujt, 69), Roben.

XS
SM
MD
LG