Linkovi

NASA: Postepeno se otapa ledeni prekrivač na oba Zemljina pola


Eskperti američke agencije za istraživanje svemira NASE su, koristeći podatke sa satelita koji su prikupljeni tokom protekle decenije potvrdili da se postepeno otapa ledeni prekrivač na oba Zemljina pola.

Eksperti NASE su, koristeći satelitske snimke i različite usavršene metode merenja, potvrdili da se otapa led na oba Zemljina pola. Na Arktiku - očekivalo se da će se tri kilometra dubok ledeni prekrivač postepeno tpiti, ali ne toliko brzo. Medjutim, mnogi eksperti su očekivali da će se još masivniji ledeni prekrivač na Antarktiku uvećati u ovom veku. Prema podacima NASE dogadja se upravo suprotno, uprkos većim količinama snežnih padavina na najjužnijem kontinentu.

«Ono što je novo je dakle da po prvi put možemo da potvrdimo da se ledeni prekrivač na Antarktiku zaista smanjuje i to priličnom brzinom, kaže Izabela Velikonja.

Evo i mišljenja stručnjaka NASE za glečere NASE, Džeja Zvalija.

«Toplije okeanske vode prodiru ispod dna ledene mase i tope je odozdo, a topliji vazduh ih topi odozgo, tako da se smanjuju i vremenom bi mogle da nestanu,» kaže Džej Zvali.

Ovi rezultati dobijeni su sa dva satelita koja kruže oko Zemlje i mere varijacije u Zemljinoj masi i gravitacionom polju. Izabela Velikonja je jedan od autora tog projekta.

«Pratimo promene u masi ledenog prekrivača na Antarktiku putem ovog projekta i otkrili smo da taj kontinent gubi ledenu masu u iznosu od oko 152 kubna kilometra godišnje, što je otprilike jednako količini vode koju Amerika potroši za tri meseca. Prema tome, to je zaista velika količina vode,» kaže Izabela Velikonja.

Uporedjivanjem podataka iz ovog projekta NASE sa drugim istraživačkim metodima, dobijaju se rezultati koji brinu mnoge stručnjake. Evo mišljenja stručnjaka NASE, Džejmsa Hansena.

«Ukoliko predjemo odredjenu tačku doći će do znatnog porasta nivoa svetskih okeana i mora i, mada će taj proces potrajati možda stotinu, dve ili tri stotine godina, u jednom trenutku ga više nećemo moći zaustaviti ili izmeniti,» kaže stručnjak NASE, Džejms Hansen.

XS
SM
MD
LG