Linkovi

Evropska unija želi da pograničnim patrolama ograniči imigrciju


Pogranična agencija Evropske unije je odvojila 2,7 miliona dolara kako bi osujetila hiljade afričkih imigranata u pokušaju da stignu do Evrope.

Te finansije bi trebalo da pomognu u ostvarenju prve ,ikada sprovedene, zajedničke pomorske patrole Evropske unije na španskim Kanarskim ostrvima, gde je od januara pristiglo blizu deset hiljada ilegalnih afričkih imigranata.

Mnogi od tih imigranata putuju iz Senegala u druge zapadno- afričke zemlje u starim rashodovanuim brodovima. Taj ogromni priliv predstavlja veliki imigracioni problem za Madrid. Majkl Parzišek predstavnik Fronteksa, Evropske pomorske agencije, sa sedištem u Varšavi izneo je detalje o toj operaciji:

Sa tehničke tačke gledišta poslaćemo stručnjake na Kanarska ostrva. Oni će fokusirati svoja nastojanja na identifikaciju ilegalnih imigranata, razmenu tačnih informacija medju svim umešanim stranama, kao i pomoć španskim vlastima da deportuju ilegalne imigrante u njihove matične zemlje.“

Evropska unija je saopštila da će bar 10 zemalja poslati svoje patrolne misije. Evropska unija takodje planira da pošalje tim za utvrdjivanja činjeničnog stanja na Maltu - još jedno ostrvo koje je poprište ogromnog priliva imigranata čiji je cilj Evropa, dukazuje Parzišek

To je veliki problem za njih. Broj imigranata se povećao za nekoliko stotina procenata u odnosu na ranije godine. To je ogromno povećanje.“

Nova pomoć pristiže uprkos odluci Senegala da obustavi nove sporazume sa Španijom o repatrijaciji stotina ilegalnih imigranata. Senegalski funkcioneri tvrde da su mnogi od imigranata koji su u sredu deportovani u skladu sa tim sporazumom bili maltretirani. Španska policija demantuje te tvrdnje.

Senegal nije voljan da izvrši repatrijaciju imigranata iznoseći tvrdnju da se njihova ekonomija, poput ekonomije drugih zapadno afričkih zemalja - oslanja delimično na doznake koje iz Evrope šalju migrantski radnici.

XS
SM
MD
LG