Linkovi

Mirna ruka Kobija Brajanta dovela Lejkerse na korak do polufinala Zapada


Los Anđeles Klipers i Dalas Maveriks već večeras (ponedjeljak) imaju šansu da obezbijede plasman u drugi krug doigravanja. Klipersi u svojoj dvorani dočekuju Denver, dok Dalas - jedini neporaženi tim u plej ofu – gostuje u Memfisu.

Za razliku od ekipe koju vodi trener godine, Ejvri Džonson, najbolji timovi Zapada nakon regularnog dijela šampionata - Finiks i San Antonio – nisu još ni blizu drugog kruga.

Šampion nije uspio da se izvuče iz pakla Arko Arene – najposjećenije i najbučnije dvorane u Sjedinjenim državama još od 1999.

Nakon dva poraza u San Antoniju, od kojih je jedan uslijedio tek nakon prodžetka, Kingsi su uspjeli da izjednače i time potvrde očekivanje da nikome – pa ni veoma dobrim Sparsima, neće biti lak zalogaj. Fizičke predispozicije ovog sastava Kingsa jednostavno ne odgovoraju prošlogodišnjem prvaku – a to se najbolje vidjelo sinoć kada Sparsi nisu mogli da pronađu nekoga ko bi zaustavio sjajnog Bonzija Velsa (25 poena i 17 skokova).

Igrača koji je udaljen iz Portlanda tek da bi u Memfisu sjedio na klupi, publika u Arko Areni podržala je gromoglasnim skandiranjem:

"Znajući odakle sam došao i kako su se ljudi prema meni odnosili proteklih godina, samo mogu da kažem kako je divno osjećati se djelom nečega posebnog . Sada znamo da možemo da pobijedimo ovaj tim i to nam je cilj", rekao je Vels nakon utakmice. Naredni meč igra se u utorak u San Antoniju, a šesta utakmica u petak uveče u Arko Areni.

San Antonio, razliku od drugoplasiranog Finiksa još ima prednost domaćeg terena. Sansi su u nedjelju poraženi u Los Anđelesu, zahvaljujući Kobiju Brajantu – koji je u posljednjoj sekundi utakmice izjednačio, da bi potom pogotkom sa poludistance uz zvuk sirene u produžetku Lejkersima donio treći trijumf.

U oba kritična napada Sansa pogriješio je Stiv Neš. Na kraju regularnog dijela – loptu mu je ukrao Smuš Parker koji je asistirao Brajantu, a pred kraj produžetka, Volton je – iako su Sansi tražili tajm aut, izborio podbacivanje, nakon koga je Brajant poentirao. Prošlogodišnji MVP nije htio da spekuliše o tome da li je bio fauliran.

"U tim situacijama teško je donositi odluke. U prvoj akciji sam se okliznuo, u drugoj – bilo je guranja», rekao je Neš.

Na istoku, ni 38 poena Lebrona Džejmsa nije pomoglo Klivlendu da dođe do trećeg trijumfa u seriji protiv Vašingtona. Vizardsi su uspjeli da nadoknade 11 poena minusa u drugom poluvremenu i dođu do konačnih 106:96.

Rezultat je izjednačen i u seriji Čikago – Majami (2:2). Bulsi su u nedjelju bili bolji tim, ali je Majami – uprkos lošoj partiji Šekila O’Nila – uspio da dođe do izjednačenja na manje od 2 minuta do kraja.

Presudila je ova trojka Kirka Hajnriha – i potom neuspio pokušaj Vejda i Haselma da smanje rezultat. Naredni meč igra se u utorak u Majamiju.

Rezultati:

KINGS – SPARS 102:84 (2:2)

LA LEJKERS – SANS 99:98 (3:1)

VIZARDS – KAVALIRS 106:96 (2:2)

BULS – HEAT 93:87 (2:2)

XS
SM
MD
LG