Linkovi

20 iračana i trojica američkih vojnika ubijeno u napadu pobunjenika



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iraq_Baghdad_UN_bombing_21apr06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>20 iračana i trojica američkih vojnika ubijeno u napadu pobunjenika

Žrtve današnjih napada iračkih pobunjenika su 11 Iračana i tri američka vojnika. U raketnom napadu u centru Bagdada ubijeno je sedmoro Iračana. Policija je takodje pronašla tela šestorice muškaraca u sunitskoj četvrti iračke prestonice. U eksploziji bombe pored puta, južno od Bagdada, poginuli su jedno dete i jedna odrasla osoba, dok su u sličnom napadu severno od Bagdada, ubijena tri američka vojnika. U medjuvremenu, američki ambasador u Iraku, Zalmaj Halilzad, sastao se sa iračkm predsednikom Džalalom Talabanijemi i predsednikom kurdske oblasti, Masudom Barzanijem i sa njima razgovarao o rasformiranju milicija. Ovi razgovori usledili su dan pošto je Džavad al-Maliki imenovan za novog mandatara za sastav vlade čime je okončan četvoromesečni zastoj u procesu formiranja vlade posle izbora u decembru prošle godine.

Sukob Hamasa i ekstremne frakcije povezane sa Abasom

Palestinski svedoci izjavili su da je najmanje četvoro ljudi ranjeno u razmeni vatre izmedju snaga palestinske vlade pod vodjstvom Hamasa i ekstremističke frakcije povezane sa predsednikom Mahmudom Abasom. Najnovije nasilje dogodilo se danas kada su se desetine boraca Brigade mučenika Al Aksa okupile ispred zgrade ministarstva zdravlja u Gaza Sitiju, gde su se sukobile sa stražarima Hamasa. Do pucnjave je došlo samo nekoliko sati nakon što su Hamas i Fatah pozvali n prekid tenzija medju sukobljenim stranama. Ranije danas, predsednik Abas naredio je bezbednosnim snagama Fataha da otkažu masovni protest protiv Hamasa u Ramali na Zapadnoj obali.

U Avganistanu ubijena trojica talibanskih ekstremista i dvojica policajaca

U oružanim sukobima izmedju talibanskih pobunjenika i bezbednosnih snaga u Avganistanu ubijena su trojica talibanskih ekstremista i dvojica policajaca. Avganistanske vlasti su saopštile da su u prvom incidentu avganistanski policajci i vojnici opkolili talibanske pobunjenike u nemirnoj oblasti Gelan u centralnoj provinciji Gazni, kao i da su tom prilikom ubijeni trojica ekstremista i jedan policajac. Nekoliko sati ranije, u provinciji Kandahar, talibanski pobujenici napali su obezbedjenje gradilišta auto puta u oblasti Šah Val Kot i tom prilikom ubijen je jedan, a ranjeno dvojica čuvara. Napadači su takodje zapalili 14 automobila.

Na ulicama nepalske prestonice i danas su se okupile hiljade demonstranata

Na ulicama nepalske prestonice Katmandua i danas su se okupile hiljade demonstranata uprkos dnevnom policijskom času. Policija je upotrebila gumene metke i suzavac da bi rasterala demonstrante koji su uzvikivali slogane protiv kralja Gjanendre i zahtevali obnavljanje demokratije. U sukobima su povredjene najmanje 23 osobe. O sličnim demonstracijama i sukobima sa policijom javljeno je i iz drugih nepalskih gradova. Tokom jučerašnjih protesta oko 100 hiljada demonstranata pokušalo e da dopre do kraljevske palate a u sukobima sa policijom povredjeno je preko 100 ljudi. Opozicija je pozvala na opšti štrajk još 6. aprila. U dosadašnjim sukobima demonstranata sa policijom poginulo je najmanje 13 ljudi.


XS
SM
MD
LG