Linkovi

Klod Monike: BiH je region koji je manje siguran od ostatka Evrope


Ovih se dana u medijima aktuelizira teroristička opasnost koja bi za Evropu došla od strane tzv. "belih muslimana", Bošnjaka. To za bezbednosne analitičare ne govori samo o eventualnoj pretnji evropskim ciljevima, već i o prilici za BiH da, umesto da bude deo problema, postane deo rješenja bezbednosnih prilika na Starom kontinentu.

U Briselu nisu iznenađeni poslednjim tvrdnjama evropskih i svetskih medija koji, citirajući tajne izveštaje američkih i hrvatskih obaveštajaca, govore o planovima terorista da za terorističke napade na evropske ciljeve koriste "bele muslimane" Bošnjake. Oni bi se, kao evropski narod, lakše probijali do meta, od kojih im je jedna u neposrednoj blizini - vojna misija Brisela u BiH, za koju obaveštajni analitičari tvrde da bi lako mogla postati metom napada novoregrutovanih terorista. Predsjednik Evropskog centra za stragijsku bezbednost i obaveštajne poslove, Klod Monike:

"Ti bi ljudi mogli biti primarna meta terorista. Međutim, meta može biti i bilo gde u Evropi. Nije teško iz Bosne otići u neki drugi deo Evrope i napasti, na primer, američku ambasadu u Italiji, NATO bazu u Grčkoj, ili neku od evropskih meta u centralnoj Evropi. Dakle, meta može biti bilo gde.

Ovaj analitičar je uveren da se u BiH ne može govoriti o kampovima za obuku terorista, kakvi postoje u Afganistanu ili Iraku, niti o broju terorista i velikom broju terorista i regruta. Kada bi se sudilo samo po ciframa, on je uveren da bi se kao "utočište terorista" pre mogla nazvati Belgija ili Francuska. Zašto onda fokus na BiH?

"Zato što tamo imamo naše trupe, zato što ne želimo da vidimo novi rat u BiH, za to smo veoma zabrinuti nad svakom od uznemirujućih političkih vesti koje dolaze iz tog pravca. Moguće da smo prema BiH kritičniji, ali to je i zato što je reč o regionu koji je manje siguran od ostatka Evrope".

U korist ozbiljnosti problema ide i činjenica da je celi Balkan još uvek prostor slabašnih ekonomskih mogućnosti sa jedne i još uvek brojnih skrivenih vojnih arsenala sa druge strane. Prostor koji je, uz maglovite evropske perspektive, prinuđen da se izbori protiv stvarnih i ostalih sigurnosnih pretnji.



XS
SM
MD
LG