Linkovi

Peđa i Džekson vratili Pejserse u život, svetla budućnost Orlanda


Devet takmičarskih dana pre kraja ligaškog dela NBA sezone, četiri tima iz Istočne konferencije bore se za tri poslednje pozicije koje vode u plej of, a sinoćnjih sedam utakmica nije mnogo pomoglo u otklanjanju neizvesnosti. Po svemu sudeći, Milvoki, Indijana, Filadelfija i Čikago do 19. aprila neće znati da li će već tada završiti sezonu.

Veče posle blamaže u Detroitu i poraza od 25 poena razlike, Indijana se vratila u život pobedom nad Njujork Niksima u svom "Konsiko Fildhausu" - 101:82, i sada, pet mečeva pre kraja lige, ima identičan skor kao Milvoki, trenutno dovoljan za deobu 6. i 7. mesta na Istoku. Peđa Stojaković odigrao je značajnu ulogu u važnom trijumfu Pejsersa, ubacio 23 poena (5-11, 4-6, 1-2) za 34 minuta (2 skoka, po jedna asistencija i ukradena lopta), a odlični su bili i Ostin Krouzir sa "dabl-dablom" (17 poena, 11 skokova) za svega 22 minuta i Stiven Džekson koji je završio sa 28 poena. Džermejn O'Nil se ispromašivao (1-7 iz igre), ali je našao način da pomogne svom timu sa linije slobodnih bacanja (8-8) i u odbrani (4 blokade).

Orlando još ima teoretske šanse da se umeša u borbu za plej-of, ali bez obzira na to da li njegov tim uspe da se plasira u dogravanje ove sezone, trener Brajan Hil ima mnogo razloga za optimizam. "Magični" su protiv Atlante lako došli do petog uzastopnog trijumfa – 105:88, a Dvajt Hauard, Džamir Nelzon i Darko Miličić još jednom nagovestili vrlo svetlu budućnost kluba sa severa Floride. Hauard je bio najefikasniji sa 20 poena, uz 16 skokova i rekord karijere 6 asistencija, Nelzon ubacio 17 koševa, a Miličić izjednačio rekord karijere sa 13 poena (5-6, -, 3-4) za 22 minuta (2 skoka, po jedan asistencija i blokada).

Na Zapadu, Nju Orleans/Oklahoma Siti Hornetsi su posle poraza u duelu sa Klivlendom – 103:101 praktično eliminisani iz plej-ofa. Drugi put u karijeri Lebron Džejms je pogodio šut za pobedu Kavsa i završio sa 32 poena, 6 asistencija i 4 skoka.

Slično je bilo u Los Anđelesu, gde su gosti iz Dalasa takođe u poslednjoj sekundi pobedili Kliperse – 75:73, ali je egzekutor bio Dirk Novicki. Nemački internacionalac završio je sa 20 poena i 14 skokova, dok su s druge strane i Željko Rebrača i Vladimir Radmanović bili nezapaženi. Rebrača je igrao 18 minuta, postigao 4 poena (1-2, -, 2-2) i imao 3 blokade, a Radmanović za pet minuta nije ni uputio šut na koš (po jedan skok i asistencija). Radmanović poslednjih nekoliko dana ima problema sa preponama, ali ne zna se da li je to razlog što nije igrao više protiv Dalasa.

Trijumfom nad Hjustonom – 85:82 u svom "Delta Centru", Juta je sačuvala kakve-takve šanse da se plasira u plej-of, s obzirom da za Sakramentom i Lejkersima, koji trenutno drže sedmo i osmo mesto, zaostaje dve i po utakmice (tri pobede manje i dva poraza više). Hjuston je s druge strane izgubio Jao Minga, koji je krajem prve četvrtine, kako se ispostavilo, polomio stopalo.

Predvođeni Kermelom Entonijem koji je ubacio 28 poena, Nagitsi su trijumfovali u Portlandu – 110:98 i tako prvi put od 1988. godine osigurali prvo mesto u svojoj diviziji. Denver je tada igrao u diviziji Srednji Zapad, a Entoni još nije napunio ni četiri godine.

Filadelfija se pobedom nad Vašingtonom u svom "Vakovija Centru" - 105:97, vratila na osmo mesto na Istoku, poslednje koje vodi u plej-of, sa jednim trijumfom više od Čikaga. Alen Ajverson je bio sjajan sa 26 poena i 15 asistencija, a odlično su mu pomagali Kajl Korver i Stiven Hanter sa po 20, i Andre Igudala sa 19 poena. Entoan Džejmison ostvario je rekord sezone – 37 poena, Gilbert Arinas ubacio 32, ali su Vizardsi propustili priliku da osiguraju mesto u plej-ofu.

XS
SM
MD
LG