Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Vašington Post jedan je od brojnih medija koji su na naslovnim stranama objavili priču o Dzil Kerol, dopisnici Christian Science Monitor-a koja je posle tri meseca zatočeništva kod iračkih pobunjenika puštena na slobodu. U tekstu pod nazivom «Kao da padate sa litice tri meseca», Post piše da se 28-godišnja Kerol iz dana u dan pitala da li će preživeti. Kada je puštena na slobodu, i dovedena u prostorije sunitske političke stranke, njena prva želja je bila da vidi poznata ica svojih kolega iz drugih zapadnih medija u Iraku.

Vašington Tajms prenosi vest da je Vrhovni sud Masačusetsa, jedine američke države koja je legalizovala homoseksuane brakove, podržao je svoj stari zakon iz 1913. godine kojim se parovima iz drugih delova Amerike sprečava da sklope brak u Masačusetsu ukoliko takav brak nije legalan u njihovoj državi. Guverner te države, Republikanac Mit Romni, pozdravio je tu odluku rečima – «Ne želimo da Masačusets postane Las Vegas homoseksualnih brakova». S druge strane, ulagač žalbe na zakon iz 1913. godine, Mark Pirsal iz Konektikata, presudu je nazvao «nelogičnom i razočaravajućom».

Dve decenije političkog i pravnog manevrisanja u vezi sa teorijom evolucije počelo je da utiče na nastavu u američkim javnim školama, a profesori biologije suočavaju se sa sve većim skepticizmom svojih mladih učenika u vezi sa nastankom čoveka, piše današnji Los Andjeles Tajms. Lojalni verziji koju slušaju u svojim crkvama, pojedini učenici pokušavaju da kreacionizam «uguraju» u učionice. Profesori, tako, odgovaraju na pitanja koja glase: «kako znamo da su fosili o kojima govorite pravi, i da te kosti nije neko podmetnuo?». Kao odgovor, američka Asocijacija za razvoj nauke počela je da distribuira materijale u kojima se objašnjavaju naučni principi evolucije, namenjene deci i mladima.



XS
SM
MD
LG