Linkovi

Protesti u Avganistanu zbog odbacivanja optužbe protiv Rahmana


U Avganistanu je izbilo veliko nezadovoljstvo, nakon što je sud odbacio tužbu koja je podignuta protiv Abdura Rahmana, koji se pokrstio i prihvatio hrišćanstvo. Kako iz Islamabada izveštava novinar Glasa Amerike Bendžamin Send, očekuje se da takva sudska odluka predstavlja kraj procesa koji je izazvao zabrinutost međunarodne zajednice zbog pitanja verskih sloboda u Avganistanu. Taj slučaj je, istovemeno, ujedinio konzervativne islamiste.

Takva odluka suda će sigurno usporiti, ako ne i okončati process protiv Rahmana, koji je pre 15 godina prihvatio hrišćanstvo. Rahman ima 41-u godinu i otac je dvoje dece, a promena vere u Avganistanu može biti kažnjiva čak i smrću. Naime, avganistanski ustav štiti istovremeno i građanske slobode i šariju – islamsko zakonodavstvo, koje predviđa smrt za sve muslimane koji se odreknu svoje vere. Tužilac Zemeraj Amiri je izjavio da proučava najnoviju odluku suda, u kojoj se kaže da je Rahman mentalno poremećen.

“Amiri je ukazao da će Rahman biti podvrgnut detaljnom lekarskom pregledu, kako bi se procenilo njegovo mentalno zdravlje. Ovakav stav suda je omogućio da bude ublažen pritisak međunarodne zajednice na Avganistan, koja traži da se prekine taj kontroverzan proces. Međutim avganistanske vlasti ukazuju da bi ovakav stav suda mogao da izazove velike nemire.

U sevrenom delu zemlje, više stotina demonstranta je izašlo na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo najnovijom odlukom suda i zatražili da Rahman bude pogubljen. Lokalne verske vođe su bile na čelu demonstranata, koji su izvikivali anti-američke parole i optuživali avganistansku vladu da krši islamske zakone. Prošlog petka je nekoliko muslimanskih lidera zapretilo da će pozvati narod da ubije Rahmana, ako on ponovo ne promeni veru i vrati se u islam.

XS
SM
MD
LG