Linkovi

Preliminarni procesi pred vojnim sudom u Gvantanamu


U američkom vojnom pritvornom centru Gvantanamo na Kubi, nalazi se blizu 500 ljudi koji čekaju na sudjenje ili oslobadjanje od krivice. Neki od njih osumnjičeni su za ratne zločine, kao članovi terorističke mreže Al Kaida. Jedan broj njih nalazi se u pritvoru u toj vojnoj bazi već četiri godine, a uhvaćeni su tokom rata u Avganistanu, kojim je srušen talibanski režim.

Preliminarni pretresi za zvanično čitanje optužnica održani su u Gvantanamu pred američkim vojnim sudom za ratne zločine. Novinar GA Debora Blok bavila se ovom temom u Vašingtonu.

Do sada je samo 10 zatvorenika optuženo za ratne zločine, koji uključuju udruživanje sa Al Kaidom radi napada na civile, ubistva i uništavanje imovine. Neki od njih optuženi su za organizovanje kampova Al Kaide gde su navodno podučavali i trenirali druge, kako da naprave elektronski kontrolisane eksplozivne naprave koje bi koristili protiv američkih snaga u Avganistanu. Portparol tribunala, major Džejn Bumer izjavila je da pritvorenici imaju prava slična onima pred drugim američkim sudovima.

»Pretpostavka nevinosti, dokazivanje krivice bez sumnje, pravo na advokata, pravo na odbranu, pravo na izvodjenje dokaza, pravo na suprotstavljanje vladinim dokazima, pravo na unakrsno ispitivanje vladinih svedoka kao i na ponavljanje procesa. Sve ove procedure su osnovni principi koji se primenjuju prema Amerikancima koji prolaze kroz civilne i vojne sudske procese».

Američki zvaničnici kažu da je tribunal neophodan zato što je Al Kaida objavila rat Sjedinjenim Državama, i da zatvorenici u Gvantanamu ne potpadaju pod uobičajena pravila koja se primenjuju prema ratnim zatvorenicima. Medjutim, pravnici i grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi optužbe protiv zatvorenika trebalo izneti pred regularnim civilnim ili vojnim sudovima koji imaju davno uspostavljena pravila. Nil Sonet, advokat iz Američkog advokatskog udruženja, koji posmatra saslušanja, kaže da je ovaj tribunal manjkav, jer pravila mogu da se menjaju u svakom trenutku.

»Nažalost, umesto da koristi već uhodani sistem, administracija je odlučila da napravi novi sistem, razradjujući ga u hodu, što je jednostavno neprihvatljivo».

Branioci zatvorenika već su podneli zahteve za ukidanje ovih sudova, koje smatraju nepravednim iz više razloga, uključujući i upotrebu tajnih dokaza koje branioci ne mogu da vide kao i zbog mogućnosti da su iskazi dobijeni pod prisilom. Kasnije ovog meseca , američki Vrhovni sud razmatraće da li je Bušova administracija imala ovlašćenje da osnuje pomenuti ratni sud. Tužioci vojne komisije kažu da ni jedno sudjenje neće početi pre nego što Vrhovni sud donese svoju odluku o tom sporu.

XS
SM
MD
LG