Linkovi

Smrt Slobodana Miloševića


Slobodan Milošević, bivši autoritarni lider Srbije, a kasnije i Jugoslavije, umro je u svojoj zatvorskoj ćeliji u Hagu. Prethodne četiri godine njemu je sudjeno pred Medjunarodnim sudom za ratne zločine, na osnovu optužnice od više od 60 tačaka, za ratne zločine i genocid. Sudjenje je često prekidano zbog njegovog lošeg zdravlja.

Milošević je postao predsednik Srbije 1989. godine. 1991. Slovenija i Hrvatska proglasile su nezavisnost od bivše Jugoslavije. U odgovoru na to Milošević je poslao tenkove na slovenačku granicu, izazvavši kratak rat, završen otcepljenjem Slovenije. Milošević je zatim podstakao Srbe u Hrvatskoj da uzmu oružje, započevši time gotovo desetogodišnje sukobe koji su se proširili na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. 1999. Miloševićeva kampanja etničkog čišćenja na Kosovu prisilila je NATO da priskoči u odbranu kosovskih Albanaca i regionalne stabilnosti, i primora srpske vojnike da napuste Kosovo. Ubrzo posle toga, on je optužen za ratne zločine. 2001. godine, demokratski izabrana vlada u Srbiji predala je Miloševića Medjunarodnom sudu Ujedinjenih nacija za ratne zločine, počinjene u bivšoj Jugoslaviji, radi sudjenja u Hagu.

To sudjenje nije se završilo izricanjem presude, ali, kako je izjavila američki državni sekretar Kondoliza Rajs, istorija je već dala svoj sud o Slobodanu Miloševiću. Gospodin Milošević, izjavila je Kondoliza Rajs, nesumnjivo je bio odgovoran za smrt velikog broja ljudi na Balkanu, kao i za raspad Jugoslavije, zbog njegove čvrstorukaške vladavine. Glavna tužiteljka Haškog tribunala, Karla del Ponte, izjavila je da su Miloševićevi ”zločini pogodili stotine hiljada ljudi.“

Haški sud tek treba da završi svoj važan zadatak. ”Sada, više nego ikada,“ izjavila je Karla del Ponte, ”očekujem od Srbije da uhapsi i izruči Ratka Mladića i Radovana Karadžića.“ Njih dvojica su bivši lideri bosanskih Srba i obojica su u bekstvu, otkada su 1995. godine optuženi za ratne zločine. Oni su takodje dovedeni u vezu sa masakrom u Srebrenici, 1995. godine, u kome je ubijeno osam hiljada odraslih muslimanskih muškaraca i dečaka.

Sjedinjene Države nastavljaju da pozivaju vladu Srbije i Crne Gore, i sve strane na Balkanu, da uhapse i izruče Hagu preostale osobe optužene za ratne zločine. To bi podstaklo integraciju Srbije u evroatlantsku zajednicu i doprinelo izgledima za miroljubivu i prosperitetnu budućnost naroda Srbije i Balkana.

XS
SM
MD
LG