Linkovi

NASA predstavila zamenu za svemirski šatl


U Nasinom centru Ejms, u Kaliforniji, nedavno je predstavljen model novog šatla. Nova letelica podseća na kapsule iz programa Džemini, ali je mnogo veća, moći će da leti dalje i imaće višekratnu upotrebu.

Jednoga dana ovi snimci će možda ući u istoriju. Aluminijumski model, na kraju dugog nosećeg stuba u vazdušnom tunelu u centru Ejms, ne izgleda preterano privlačno, dok ne uzmete u obzir njegovu namenu.

”Ovo će biti naš pokušaj da se odlepimo od planete i trajno se vinemo u svemir.“

Početak će biti druga etapa istraživanja meseca. Za oko sto milijardi dolara NASA namerava da se do 2018. vrati na mesec, uz pomoć ove - treće generacije letelica - nazvane ”istraživačko vozilo sa posadom.“ Kapsula sa četiri člana posade, zajedno sa težim modulom za opremu, biće lansirana uz pomoć rakete nosača. Dve letelice spojiće se u orbiti i nastaviti ka mesecu gde će se ponovo razdvojiti pre spuštanja. NASA predvidja razvoj ovog sistema u jedan veći.

”Ova letelica predstavljaće ključni element leta ka Marsu.“

Džordž Sarver rukovodi projektom u centru Ejms, gde istraživači rade na termičkoj zaštiti i testovima u vazdušnom tunelu. Pri povratku sa meseca letelica će ući u zemljinu atmosferu brzinom od deset kilometara u sekundi, što će je zagrejati do skoro tri hiljade stepeni, pre nego što se padobranom spusti na zemlju. U vazdušnom tunelu detaljno se ispituje njena aerodinamičnost. Boja osetljiva na pritisak, osvetljena ultravioletnim svetlom, pokazuje najfinije detalje površine.

”Radi se o delićima stepena, jer nastojimo da tačno odredimo gde će se orbiter spustiti.“

NASA predvidja prvi probni let oko 2011., godinu dana posle poslednjeg leta šatla, naravno pod pretpostavkom da novac bude odobren. Za sada, agencija primenjuje strategiju ”koliko para toliko muzike.“

XS
SM
MD
LG