Linkovi

Lajček: Sve ispod 55 odsto je neuspešan ishod referenduma


Izaslanik visokog evropskog predstavnika za crnogorski referendum Miroslav Lajčak izjavio je da će ministri Evropske unije sjutra na neformalnom sastanku u Salcburgu pozdraviti odluke crnogorske Skupštine o raspisivanju referenduma.

Lajčak je danas crnogorskim medijima kazao da će na raspravi o zapadnom Balkanu visoki evropski predstavnik Havijer Solana informisati evropske ministre o crnogorskom referendumu.

On je kazao da će svoj sljedeći dolazak u Podgoricu početi da planira nakon susreta sa liderom Socijalističke narodne partije Predragom Bulatovićem, predviđenim za narednu sedmicu.

Lajčak je ponovo rekao da su spekulacije o sivoj zoni nepotrebne i da bi vladajuća koalicija i opozicija trebalo da se skoncentrišu na dobijanje što više glasova.

“Siva zona je besmislica. Sve ispod 55 odsto je neuspješan ishod referenduma, a sve iznad 55 odsto uspješan. To piše u zakonu”, kazao je on.

Lajčak je podsjetio i da je crnogorski premijer Milo Đukanović tokom susreta sa Solanom odbio bilo kakve spekulacije o sivoj zoni i naveo da njegova opcija ima većinu.

On je takođe pozdravio današnje usvajanje Kodeksa o ponašanju medija u predreferendumskom periodu i ocijenio da je to dobra poruka.

Komisija za izbor i imenovanja crnogorske Skupštine verifikovala je danas mandate članovima Republičke referendumske komisije i Odborima za finansiranje i medijsko praćenje referendumske kampanje.

Skupštinska Komisija nije raspravljala o kandidatima za predsjednika RRK. Predsjednik tog tijela Radivoje Nikčević objasnio je da je usaglašavanje u toku, a za predsjednika će biti izabran jedan od trojice predloženih stranih državljana.

On je kazao da vjeruje da će do početka sljedeće sedmice, kada bi trebalo da bude zakazana i sjednica parlamenta, biti poznat i taj predlog kako bi i formalno bili stvoreni uslovi za početak referendumske kampanje.





XS
SM
MD
LG