Linkovi

Majami ponovo bolji od Lejkersa, Detroit ubedljiv protiv šampiona


Samo dve utakmice NBA sezone odigrane su na Božić, ali obe je danima pratila ogromna medijska pažnja. Majami je kao i prošle godine, ovog puta na svom terenu, bio bolji od Lejkersa (97:92), dok je Detroit, u prvom susretu sa San Antonijem od poraza u sedmom meču finala plej-ofa, bio ubedljiv protiv zvaničnih šampiona (85:70).

Drugu godinu zaredom Šakil O'Nil je na Božić bio uspešniji od Kobija Brajanta, koji je kao i pre godinu dana, bio ubedljivo najefikasniji pojedinac meča sa 37 poena (8 skokova, 6 asistencija), a onda promašio važnu trojku u poslednjim sekundama meča. O'Nil je završio je sa jakim "dabl-dablom" - 18 poena i 17 skokova, Dvejn Vejd imao identičan košgaterski učinak, a prevagu domaćem timu doneo je veteran Geri Pejton sa rekordom sezone – 21 koš (8-10, 1-1, 2-2), uključujući trojku minut pre kraja na asistenciju O'Nila.

Košarkaši Detroita bili su vrlo motivisani za prvi duel sa zvaničnim šampionima ove sezone i kontrolisali su utakmicu od početka do kraja. Čonsi Bilaps ubacio je 20 poena, Ben Valas ostvario rekord sezone sa 21 skokom (10 koševa), a Tim Dankan (18 poena, 11 skokova) i Toni Parker (19 koševa) nisu imali naročitu pomoć saigrača. Ključ uspeha Pistonsa, za koje ponovo nije igrao Darko Miličić, bila je dominacija u skoku (57-30), za koju je pored Bena Valasa velike zasluge imao i rezervista Antonio Mekdajs sa rekordom sezone - 13 uhvaćenih lopti (10 koševa za 24 minuta).

XS
SM
MD
LG