Linkovi

Hag i Srbija: Uvek je drugi kriv


Posle negativnog izveštaja o saradnji Beograda sa Haškim tribunalom koji je Savetu bezbednosti podnela glavni tužilac Karle del Ponte, srpski zvaničnici prebacuju odgovornost jedni na druge ali i dalje ne rešavaju problem iako se najavljuju sankcije.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da apsolutno nema nikakve dileme da je za saradnju s Tribunalom odgovorna Vlada i da ona mora i javnosti i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija reći zbog čega je izveštaj tako negativan i zbog čega je Srbija u Savetu bezbednosti ostala jedina zemlja koja je žigosana kao neko ko ne sarađuje sa Haškim tribunalom.

Predsedniku Srbije odgovorio je ministar za državnu upravu Zoran Lončar optužbom da je i Tadić kao član Vrhovnog saveta odbrane odgovoran za saradnju s Haškim tribunalom jer je glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte kritikovala Vojsku Srbije i Crne Gore zbog nesaradnje sa Tribunalom.

Zatim je pres služba predsednika Tadića negirala da je izručenje haških optuženika u nadležnosti Vrhovnog saveta odbrane i ponovila da je to pitanje u isključivoj nadležnosti srpske Vlade.

A potpredsednik Vlade Miroljub Labus prvi je zvaničnik vlasti koji je upozorio da Srbiji prete sankcije posle negativnog izveštaja Karle del Ponte. Prvo ide narušavanje ugleda zemlje a posle toga idu eventualne sankcije i Vlada mora da uradi sve da povrati ugled, rekao je Labus. Zemlja ne može da trpi odlaganje hapšenja Ratka Mladića i ostalih begunaca, rekao je Labus i dodao da, ako neki ljudi ne mogu da urade taj posao, neophodno je naći one koji to mogu.

XS
SM
MD
LG